DRUŠTVO PREPORUKA

DAN DRŽAVNOSTI: Crna Gora slavi 13.jul

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država.  Na današnji dan 1878. godine završen je Berlinski kongres, sazvan na inicijativu Austrije, uz iznuđueni pristanak Rusije i saglasnost Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Turske, radi revizije Sanstefanskog ugovora.

Premda je i Sanstefanskim mirom, zakjučenim u martu iste godine, Crna Gora tretirana kao samostalna država čija je teritorija trebalo da se uveća znatnije nego što je to određeno Berlinskim ugovorom, na Kongresu je definitivno međunarodno potvrđen njen državni suverenitet, zahvaljujući dugoj oružanoj i političkoj borbi crnogorskog naroda za očuvanje nezavisnosti i slobode.

Istog dana, ali 1941. godine počeo je i narodni ustanak protiv fašizma. Nakon odluke Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru o pružanju otpora okupatioru, koja je donesena u Stijeni Piperskoj, u Crnoj Gori je buknuo Trinaestojulski ustanak, koji je bio akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma.

U vrijeme SFRJ, 13. jul se obilježavao kao Dan ustanka naroda Crne Gore. Prema novom Zakonu o državnim praznicima, 13. jul je u Crnoj Gori prvi put slavljen kao Dan državnosti 2005. godine za razliku od ranijih godina kada je to bio Dan ustanka crnogorskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Povodom ovog velikog praznika predsjednik Crne Gore Filip Vujanović će danas položiti vijenac na spomenik “Partizanu-borcu” u spomen parku Gorica u našem glavnom gradu.

Takođe, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja saopšteno je da će povodom praznika danas i sjutra biti neradni dani.