ART PREPORUKA

TREĆI DAN NA EXITU: Džejson Derulo natjerao publiku na vrisku, horsko pjevanje i skakanje

Sudeći po stanju na terenu, treći dan festivala Exit privukao je najviše ljudi na Petrovaradinsku tvrđavu ove godine i bio jedan od najposjećenijih u istoriji festivala.

Za to su najviše zaslužni Džejson Derulo koji je nastupio na glavnoj bini i tradicionalno atraktivni program Dance Arene.

Neobično koncipirani jednočasovni nastup američke zvijezde (prethodio mu je polusatni DJ set) publiku je natjerao na vrisku, horsko pjevanje i skakanje koliko je bilo moguće u prostoru pretrpanom ljudima.

Zatim je masa krenula ka Dance Areni gdje je seriju udarnih nastupa započeo Robin Šulc, nastavio Djuk Dumont, producent hitova “Ocean Drive” i “I Got U”, a Faithless DJ set pozdravio jutarnje sunce.

Prvog poslijeponoćnog izvođača na glavnoj bini, trio Noisiju, dočekao je popunjen prostor za publiku, ali su uslovi za život u ovom dijelu festivala bili mnogo bolji nego tokom Derulovog nastupa. Ova grupa bila je prije dvije godine i na festivalu Sea Dance, a taj nastup, kako su DJ-evi rekli “Vijestima”, pamte po dobroj žurki, kupanju u moru, ali saobraćanom kolapsu koji ih je na Jazu zadržao duže nego što su planirali.

Popularne Belgijance na istom mjestu sinoć je naslijedio njihov partner u stvaranju četiri godine starog albuma “I Am Legion”, engleski sastav Foreign Beggars.

This slideshow requires JavaScript.

Nije se ni smrklo kako treba, kada je Edo Maajka, jedan od najpopularnijih repera u regionu, izašao na glavnu binu da predstavi novi bend i, između brojnih hitova, singlove kojima je najavio album planiran za jesen. Neočekivano, bio je prvi izvođač na ovom mjestu u subotu, jer se najavljeni Sputnik prethodno nije pojavio.

Ispred je bilo dovoljno obožavatelja da naprave buku dostojnu njegove reputacije, ali su svi imali dovoljno prostora  da isprate svirku bez gužve i sa pozicije koju žele.

-Biće bolje nagodinu, ako bog da pustiće me u termin od 10 do 11 – našalio se on u jednom od svojih redovnih obraćanja između pjesama. Ona su uključivala i društveno-korisne poruke poput “smrt fašizmu” ili “mir i ljubav”, a uoči finalne pjesme i izvinjenje posjetiocima koje je koncert spriječio da odu po “dopunu”: -Nije lako bez alkohola izdržati čovjeka koji mnogo priča, zato – No sikiriki.

Uprkos tome što su ga vjerni obožavatelji povicima “bis, bis” i vriskom dozivali nazad, počelo je spremanje bine za nastup australijskog trija Rufus.

-Ovdje je odlično, baš nam se sviđa. Stigli smo na festival dan ranije, pa smo obišli tvrđavu, lokacija je zadivljujuća, prelijepo je. Ispratili smo nastupe Black Coffeeja, Dixona i Solomona takođe, koncert benda Years & Years i sve to je bilo veoma uzbudljivo – kazao je “Vijestima” uoči nastupa Džejms Hant, član benda koji osim njega čine Tajron Lindkvist i Džon Džordž.

Uživo izvodeći pjesme sa njihova dva albuma u elektro-pop maniru privukli su nešto veću masu, a zavijorila se i zastava njihove rodne zemlje. Da, na Exitu ima Australijanaca u šta su se “Vijesti” uvjerile tokom posjete kampu.

Istovremeno, harizmatični Vojvođanin Zvonko Bogdan okupio je i staro i mlado na Fusionu, a gužba je0 bila tolika da se akustična svirka njegovog orkestra na rubnim dijelovima mase miješala sa zvukom okolnih bina.

Uz mnogo igre i smijeha, izveo je splet tamburaških zicera, uključujući i neizostavne bećarce, pojedine i u fristajl verziji. Tako je čuveni “Tri metera somota” iskoristio za poruku da je ljubav poželjna u svakoj varijanti.

Da je njegova energija atraktivna i publici koja preferira alternativnu muziku, osim nastupa na Fusionu, dokazuje i činjenica da će ovaj muzičar u avgustu biti jedna od zvijezda nikšićkog Bedema.

Nešto ranije u gradu čelika piva i rokenrola gostovaće, na Lake festu, sastav Zabranjeno pušenje, koji je novosadska publika slušala odmah nakon Bogdana.

Foto: Exit

Izvor: vijesti.me