ART PREPORUKA

NAJVEĆI VIOLISTA DANAŠNJICE NA BARSKOM LJETOPISU: Bereznjicki pripremio originalan repertoar za publiku

Umjetnik koji važi za jednog od najboljih violista današnjice, Mihail Bereznjicki nastupio je sinoć u sali Dvorca kralja Nikole u okviru muzičkog programa Večernje scene Barskog ljetopisa sa Marijom Popović, njegovom suprugom i višegodišnjom profesionalnom saradnicom koja je bila njegova pratnja na klaviru.

Repertoar za violu je inače oskudan, a Mihail Bereznjicki je poznat po tome što odabir kompozicija za svoje nastupe ne prilagođava publici, pa je bilo interesantno čuti na osnovu kojih kriterijuma je koncipiran repertoar izveden pred barskom publikom.
– Tačno je da je repertoar za violu mali, a ja ne volim da se ponavljam. Prvo smo odlučili da sviramo prvu Bramsovu Sonatu za violu i klavir koja je jako interesantna. Mareovu kompoziciju „Pet francuskih plesova“ svirali smo, ali prije mnogo godina. Htio sam i da sviramo nešto što nikada nismo i otuda Šumanovi „Fantastični komadi“ koji su zapravo napisani za violončelo – kazao je Bereznjicki.
Zanimljivo je da ovaj umjetnik na violi počinje da svira tek sa 26 godina. Do tada je već kao iskusni violinista i formirani muzičar svirao kao solista, sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima i svirao u raznim kamernim ansamblima. Ipak, osjetio je da mu je viola bliži instrument, i po zvuku i po stilu.
– To su dva relativno bliska, ali i sasvim različita instrumenta. Meni viola zvuči sličnije violončelu. Dakle, to je potpuno drugi zvuk, pritom mnogo bliži glasu čovjeka. Ponekad ipak kombinujem violu i violinu na nastupima, mada ne volim to da radim. Češće sviram na violi, jer je zaista volim – istakao je Bereznjicki u razgovoru sa novinarima.
Dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije, član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja, učestvuje u festivalima i nastupa širom svijeta, ali se Crnoj Gori, koju obožava, uvijek vraća, budući da je za nju vezan i lično i profesionalno. Vjeruje u naše mlade talente i jedan od ciljeva je, kako je kazao da poboljša i podrži afirmaciju viole kod nas.
Program Večernje scene Ljetopisa, nastavlja se u nedjelju, 9. jula u 21h ispred Dvorca kralja Nikole književnom promocijom jednog od naših najnagrađivanijih savremenih pisaca i kolumnista, Nikole Malovića i njegovog djela „Jedro nade“.

„Pustolovine Boleta Komete“ i „Revizor“ na Ljetnjoj pozornici

Prateći program Barskog ljetopisa nastavlja se predstavama za djecu i omladinu na Ljetnjoj pozornici u Baru. U ponedjeljak, 10. jula od 21h igraće se predstava Nevid teatra i  Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke „Pustolovine Boleta Komete“. Ulaz za ovu predstavu namijenjenu djeci starijoj od 3 godine, plaća se 3 eura. Dan kasnije, u utorak, 11. jula zakazana je predstava za omladinu (16+) „Revizor“, u izvedbi . Ulaz za predstavu koja takođe počinje u 21h je besplatan.

Predstava „Pustolovine Boleta Komete“ je autorski projekat Marka Dukića koji je autorteksta, reditelj, autor i izvođač muzike, a potpisao je i animaciju, ilustraciju i dizajn, dok u komadu igra Smiljana Marinković. Riječ je oanimiranoj bajci za djecu, mlade i odrasle, koji prikazuje fantastični dramaturški sklop u kojem se čudesno isprepliću živa glumačka igra, projektovana animacija na platnu, zvučni i svjetlosni efekti. Priča govori o dječaku Boletu Kometi koji je u potrazi za svojim nestalim ocem, otetim od strane Sum Suma, bića iz svemira. Bole Kometa na svom putu, rješavajući razne zagonetke i prepreke, proživljava nevjerovatne situacije: put u pustinju i kroz morsku oluju, silazak na dno mora i duboko u zemlju, te putovanje kroz svemirske crvotočine do drugih planeta. Ova predstava osvojila je više nagrada na međunarodnim festivalima.
,,Revizor” je predstava koju izvodi Studija Dramatik barske Gimnazije „Niko Rolović“, u režiji Vesne Pavićević i Radinke Ćinćur, po motivima istoimenog slavnog Gogoljevog djela. Uloge tumače gimnazijalci:Ilija Zeković, Miloš Đuranović, Ksenija Ivanović, Anja Tošić, Aldin Ramić, Vasilisa Savić, Stefan Mijović, Vojislav Plamenac, Marija Babić, Andrea Eraković, Vuk Lutovac i Saša Spičanović.