ART PREPORUKA

INSTITUT ,,YUNUS EMRE PODGORICA”: NAKEM donio duh turskog folkora u KIC ,,Zeta”

Institut Yunus Emre Podgorica u saradnji sa KIC ,,Zeta” Golubovci i Društvom ,,Slavija“ iz Podgorice sinoć je organizovao veče turskog folklora. Na koncertu su predstavljene narodne igre iz različitih krajeva Turske u izvedbi Omladinskog folklornog društva ,,Namik Kemal” iz Burse (NAKEM).
– Kulturno-umjetničko društvo NAKEM je u saradnji sa Institutom ,,Yunus Emre“ do sada realizovalo tri uspješna koncerta u sklopu balkanske turneje u Tirani, Skoplju i Mostaru. Posljednje predstavljanje je u Podgorici, večeras zetskoj publici i 11. jula na Trgu nezavisnosti – kazao je v.d. direktora Instituta ,,Yunus Emre Podgorica“ Džan Guraj.
Duh turske kulture i istorije kroz folklor donijeli su članovi KUD-a NAKEM“, dok su kulturu i istoriju Crne Gore prikazali članovi Društva ,,Slavija“. Pjevačica Nina Strugar predstavila je pjesme sa svog albuma turske muzike. Najveći aplauz i ovacije sinoć dobio je derviš koji je otplesao svoj ples.
Na koncertu je bio i NJ.E. Serhat Galip, ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, sa suprugom.
NAKEM će predstavljati Institut i na 6. Međunarodnom festivalu folklora djece i mladih ,,Skoči kolo da skočimo”, koji organizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica u periodu 11 – 14. jula 2017. godine.

This slideshow requires JavaScript.


Udruženje NAKEM je osnovano sa ciljem da promoviše balkansku kulturu. Za 30-ak god koliko djeluje, ostvarili su brojna učešća na festivalima, takmičenjima i sličnim manifestacijama. Već 11 godina u Bursi organizuju Festival folklora sa ciljem da se pokažu i promovišu zajedničke kulturološke i istorijske veze doseljenika sa Balkana i naroda Turske i da kroz narodne igre prenesu taj duh Balkana i u Bursu.

This slideshow requires JavaScript.


Ove godine biće održan 12. međunarodni Namik Kemal festival Balkana u Bursi od 6. do 13. septembra.
B.R.
Foto: B. Šekularac