ART PREPORUKA

LJUMOVIĆ: Spoj prostora, sadržaja, umjetničkog koncepta i publike je važan okvir jubilarnog Ljetopisa


Ministarstvo kulture Crne Gore kao jedan od pokrovitelja 30. jubilarnog Barskog ljetopisa, ove godine pružilo je značajnu podršku Festivalu kaosveobuhvatnoj manifestacija, koja promoviše kulturu i vrijedne umjetničke sadržaje karakteristične za Bar i Crnu Goru i okuplja eminentne stvaraoce iz Crne Gore, regiona i svijeta. Tim povodom, ministar kulture u Vladi Crne Gore, mr Janko Ljumović istakao je uspjeh producenata i organizatora Ljetopisa u ambiciji da unaprijede ovogodišnje izdanje Festivala.
– Svakako da je prije svega producentima i umjetničkim rukovodiocima ovogodišnjeg izdanja Barskog ljetopisa jubilej nametnuo veću ambiciju, koja je urodila plodom. Čini mi se da je Barski ljetopis ušao u prostore različitih sadržaja u programskom smislu, ali i onog dijela samog prostora grada Bara sa svim njegovim specifičnostima; tako da taj spoj prostora, sadržaja, umjetničkog koncepta i konačno publike je nešto što, čini mi se, jeste važan okvir ovogodišnjeg 30. jubilarnog Ljetopisa- kazao je ministar Ljumović.
Usljed obilježavanja jubileja 30 godina postojanja, ukazala se potreba da se ovogodišnji Festival osvježi i dodatno unaprijedi, nadovezujući se na pređašnji ugled i monolitnost svega onoga što je organizacioni tim izgradio i postigao za prethodne tri decenije.
– Ovu priliku koristim da istaknem tu važnu odrednicu da je sam grad Bar sa svim podrškama i različitim partnerima zapravo postavio sebi neke složenije i više ciljeve da Festival jača i da Bar ima referentnu kulturnu ponudu kroz svoj Festival i da se taj projekat u budućnosti još više razvija – dodao je Ljumović.
Ovogodišnji Barski ljetopis je počeo 16. juna i planirano je da traje duplo duže nego do sada, tj. do 20. avgusta.

Koncert jednog od najboljih violista današnjice Mihaila Bereznjickog

Mihail Bereznjicki koji važi za jednog od najbriljantnijih violista današnjice biće gost Večernje scene 30. jubilarnog Barskog Ljetopisa u subotu, 08. jula, kada će održati koncert u Sali Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 22h. Bereznjicki će nastupiti u klavirskoj pratnji pijanistkinje Marije Popović.

Mihail Bereznjicki je, prema mišljenju mnogih poznatih muzičara, jedan od najboljih violista u svijetu. Kombinacija toplog zvuka viole i violinske virtuoznosti, moćnog temperamenta i prefinjene lirike, revolucionarne avangardne ideje, stavljaju ga u red sa najboljim svjetskim muzičarima.Na violi počinje da svira tek sa 26 godina. Do tada je već kao iskusni violinista i formirani muzičar svirao kao solista, sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima i svirao u raznim kamernim ansamblima.  Ipak, osjetio je da mu je viola bliži instrument, i po zvuku i po stilu.Kao violinista, za vrijeme školovanja na Moskovskom konzervatorijumu, bio je u klasi prof. M. S. Glezarove i N. G. Beškine, a iskustvo kamernog muziciranja je stekao pod rukovodstvom M. S. Kopelmana, V. A. Berlinskog, D. V. Šebalina, A. G. Bahćieva i mnogih drugih. Zatim se upisuje na postdiplomske studije u klasi profesora J.A. Bašmeta. Tih godina mnogo nastupa na koncertima i kao violinista i kao violista, koristeći nekad oba instrumenta na istom koncertu.Pobjednik je međunarodnog takmičenja kamerne muzike V.Bellini u Italiji, 1990. godine. Bereznjicki je laureat međunarodnog takmičenja violista L. Tertis, u Engleskoj (1997), a takođe je i prvi ruski violista koji je osvojio nagradu na tom takmičenju od 1980. godine, kada je takmičenje osnovano. Pobjednik je i međunarodnog takmičenja violista J. Bašmet u Moskvi.

Kao solista i član raznih ansambala učestvuje na festivalima u Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Engleskoj, Kostarici, Južnoj Koreji i dr. Među festivalima su na kojima nastupa su i Decembarske večeri na sjećanje  S. T. Rihtera i Moskovska jesen u Moskvi, Berliner Festwochen i Oleg Kagan Musikfest u Njemačkoj, Bath International Music Festival u Engleskoj.

Mihail Bereznjicki je prvi u Rusiji izveo mnoga djela kompozitora kao što su N. Rota, M. Najman, R. Klark, Dž. Bouen, M. Feldman, E. Podgajc, I. Golubev i dr. Svirao je u ansamblu sa muzičarima kao što su G. Kremer, A. Ljubimov, N. Gutman, J. Bašmet, V. Tretjakov, A. Rudin, N. Štarkman, K. Blaher, V. Lobanov, J. Franc, I. Gitlis. Od 2002. do 2016. godine radio je kao docent na Moskovskom konzervatorijumu. Dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije i član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja. Snimao je za radio i televiziju. Trenutno nastupa po cijelom svijetu.