ART SLAJDER

LIVE STREAM: Zvanično otvaranje EXIT festivala

Na portalu MNE magazina možete uživo pratiti zvaničnu ceremoniju otvaranja sedamnaestog EXIT festivala koji ove godine slavi 50 godina od originalnog ljeta ljubavi 1967. Na otvaranju će predstavnici Standing Rock pokreta i jedan od najuticajnijih motivacionih govornika današnjice Nik Vujičić pozati svjetske lidere da očuvaju planetu.

Čovjek koga mnogi smatraju srpskim Dalaj Lamom i koji inspiriše milione ljudi širom svijeta, večeras sa Petrovaradinske tvrđave šalje poruke svjetskim liderima da budu jedinstveni u zajedničkim naporima na očuvanju planete i života na njoj! Vujičić u tome ima pomoć i predstavnika čuvenog aktivističkog pokreta “Standing Rock”, koji su pokrenuli preostali članovi indijanskog plemena Sijuks, iz istoimenog rezervata.

Oni su u pažnju svjetske javnosti dospjeli nakon što su uz mirne proteste i višemjesečnu blokadu radova, zimus uspjeli da zaustave izgradnju naftovoda u Sjevernoj Dakoti koji je prijetio da uništi cio ekosistem na njihovoj zemlji! Pokret je dostigao svoj vrhunac kada je usijled nasilja privatnog obezbjeđenja naftne koorporacije prema miroljubivim protestantima iz plemena Sijuks, došlo da ih zaštiti 2.000 veterana američke vojske, koju su napravili živi štit oko plemena.

Neposredno poslije toga cio svijet je prisustvovao istorijskoj sceni, kada su veterani u ime svojih predaka zatražili i dobili oproštaj od plemenskih vođa, za sve zločine i nepravde učinjene protiv američkih Indijanaca.

Uživo otvaranje festivala možete pratiti na ovom linku.