DRUŠTVO PREPORUKA

REZULTATI SISTEMATSKIH PREGLEDA: Gojazan svaki peti učenik

Rezultati sistematskih pregleda koje su sproveli pedijatrijski timovi Doma zdravlja Podgorica pokazali su da je kod 21 odsto osnovaca i srednjoškolaca izražena gojaznost, i do 54 odsto loše držanje i deformiteti kičme.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić kazao je za Dan da su pedijatri u febraru, martu i aprilu 2017. godine pregledali 10.612 djece, od čega 2.300 djece za upis u školu i 8.312 djece u osnovnim i srednjim školama.

-Sistematski pregledi se rade djeci pred upis u školu i u drugom, četvrtom, šestom i završnom razredu osnovne škole. U srednjoj školi radimo sistematski pregled u drugom i završnom razredu. Predgojaznost i gojaznost djece, naročito u završnom razredu osnovne škole, iznosi od 19 do 21 odsto (dječaka 19 procenata, djevojčica 21 procenat), loše tjelesno držanje kod drugog razreda 12, kod starijih školaraca 54 procenta. Skolioze (nepravilan rast kičmenog stuba) je bilo u početnom stadijumu 11 odsto, a u kasnijim stadijumima osam, dok je kifoza (kriva kičma) zastupljena kod 22 odsto djece. Deformiteti stopala su prisutni u 25 odsto, slabovidost pet odsto, akcidentalni šum na srcu 0,7 procenata – ističe Kavarić.

On navodi da je neophodno na vrijeme uočiti smetnje u govoru i deformitete stopala kod djece radi blagovremenog preventivnog tretmana logopeda i ortopeda.

-Karijes je zastupljen kod 44 odsto mališana kojima je rađen sistematski pregled. Prema našim parametrima, pokazalo se kao nedovoljno dosadašnje praćenje i izvještavanje o oralnom zdravlju djece, tako da ministarstvo s pravom pažljivo prati dječju i preventivnu stomatologiju. Fond zdravstva je takođe izuzetno zainteresovan za stanje oralnog zdravlja djece, kao i za sve druge preventivne aktivnosti te samim tim naši rezultati su vjerovatno prvi preliminarni izvještaj o oralnom zdravlju djece nakon dužeg perioda. Neophodna je edukacija od strane stomatologa kako djece tako i roditelja, počev od ranog djetinjstva kako bi se karijes smanjio na najmanju moguću mjeru – smatra Kavarić.

On upozorava da je zdravlje današnje djece ugroženo nepravilnim držanjem i gojaznošću.

Izvor: Dan/rtcg.me