ZANIMLJIVOSTI

ZLOUPOTREBA DOMINANTNE POZICIJE: Google kažnjen sa 2,4 milijarde eura

Evropska komisija kaznila je kompaniju Gugl kaznom od 2,4 milijarde eura zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu internetskih pretraživača, objavljeno je danas u Briselu.

Nakon sedam godina istrage, Komisija je zaključila kako je Gugl zloupotrijebio svoj vladajući položaj na tržištu pretraživača dajući nezakonitu prednost drugom Guglovom proizvodu ili usluzi.

– Gugl je osmislio brojne inovativne proizvode koji su nam promijenili život i to je dobro. Ali njihova strategija za uslugu upoređivanja cijena nije se temeljila samo na privlačenju potrošača proizvodom koji je bolji od konkurentskih proizvoda. Umjesto toga, Gugl je zloupotrijebio svoj vladajući položaj na tržištu pretraživača davanjem prioriteta vlastitoj usluzi za upoređivanje cijena u svojim rezultatima pretraživanja i snižavanjem redosljeda rezultata konkurentskih proizvoda – naveli su iz Evopske komisije

– Guglovo postupanje je nezakonito u okviru pravila EU o zaštiti tržišne konkurencije. Na taj način je drugim poduzećima uskratio mogućnost tržišne kompetencije na temelju kvaliteta i inovacija, a najvažnije je da je evropskim potrošačima uskratio mogućnost stvarnog izbora usluga i ostvarivanje potpune koristi od inovacija – dodali su oni.

Gotovo 90 posto prihoda Gugla potiče od oglašavanja, između ostalih i od oglasa koje Gugl prikazuje potrošačima kao odgovor na njihov upit za pretraživanje.

Usluga Google Shopping, koju je kompanija 2004. lansirala pod imenom “Froogle”, 2008. preimenovala u “Google Product Search”, a 2013. u “Google Shopping”, omogućuje potrošačima da, prilikom pretraživanja, uporede proizvode i cijene onoga što traže.

Guglova krivica je sada, prema rezultatima istrage EK, u tome što je svoje usluge i proizvode sistemski stavljao na istaknutiji položaj u rezultatima pretrage, a konkurentske usluge spuštao na ljestvici.

Osim, što mora da plati 2,42 milijarde eura kazne, Gugl mora u roku od 90 dana obustaviti postupanje koje je proglašeno nezakonitim i mora primjenjivati načelo jednakog postupanja prema konkurentskim uslugama za upoređivanje cijena kao i prema svojoj usluzi.

Ako Gugl ne ispuni te odredbe, podliježe plaćanju kazne za neispunjavanje uslova u iznosu do 5 posto prosječnog dnevnog prihoda Guglovog matičnog društva Alphabet na svjetskom nivou.

Izvor: vecernji.hr