DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Centar za autizam gradiće uz Dječju bolnicu

Budući centar za autizam biće izgrađen pored Instituta za bolesti djece, u kompleksu Kliničkog centra Crne Gore, definisano je Strategijom za rješavanje problema djece sa poremećajima iz autističkog spektra.

Strategija će se, prema riječima direktorice Direktorata za kontrolu i unapređenje kvaliteta u Ministarstvu zdravlja Crne Gore, Vesne Miranović, za sedam do 10 dana, dokument će se naći na javnoj raspravi.

-Centar će se definitivno graditi kroz Strategiju koja je na stolu. Mi smo imali međuresorni sastanak sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Ministarstvom prosvjete, nevladinim sektorom, UNICEF-om, Svjetskom zdravstvenom organizacijom, direktorima Kliničkog centra i Doma zdravlja Podgorica. Definisali smo i prošli kroz čitavu Strategiju, vidjeli koja su to slaba mjesta, šta još treba ojačati- istakla je Miranović.

Definisano je, kako je rekla, da se centar gradi u sklopu Kliničkog centra Crne Gore.

-Ta prva centralna institucija će biti pri Institutu za bolesti djece, zato što smo procijenili da svi zdravstveni servisi koji postoje unutar njega će u stvari biti potpora u složenoj dijagnostici komorbiditeta koji je veoma čest kod djece sa poremećajem iz autističnog spektra i sve one djece koje imaju poremećaj ranog razvoja- kazala je Miranović.

Izvor: Dnevne novine/rtcg.me