ART PREPORUKA

BARSKI LJETOPIS: „Slučaj svjetlucave olovke“ prva dječija predstava Pratećeg programa

Prva predstava za djecu u okviru Pratećeg programa Ljetopisa biće odigrana večeras na Ljetnjoj pozornici (Topolica) sa početkom u 20:30h. To će biti predstava Dramskog edukativnog studija „Scena“ iz Bara – Slučaj svjetlucave olovke, koju su režirale Kristina Obradović i Vesna Vujošević Labović. Komad je namijenjen djeci starijoj od šest godina. Ulaz je slobodan.

Slučaj svjetlucave olovke priča je o borbi za prave vrijednosti. Radnja započinje tako što opterećena mnogobrojnim obavezama, djevojčica Saša namjerno iscenira nestanak svjetlucave olovke koja predstavlja važan dio porodičnog nasljedstva. Tradicionalno, svaki član porodice koji je talentovan za pisanje dobija olovku koja svjetluca samo u rukama onih koji zbilja jesu talentovani. Za Sašu je olovka u početku bila velika privilegija da bi kasnije postala samo jedna u nizu obaveza koju su joj nametnuli roditelji. Zaokupljeni egzistencijalnim pitanjima, svakodnevnim obavezama i manjkom vremena i za bezbrižna porodična druženja, mama i tata se pretvaraju u „inspektore“, koji se međusobno propituju i optužuju, a istovremeno Sašu stavljaju u isti „lonac“…No, da ne otkrivamo sve. Kakve će zgode i nezgode na sceni izazvati ovaj neobični slučaj, vidjećete sjutra na Ljetnjoj pozornici od 20:30h.

Ova predstava je na 10. Festivalu dječijeg teatra Crne Gore – Bar, osvojila čak 9 nagrada u kategoriji samostalnih dramskih studija: 3 za najbolju žensku ulogu, 2 za najbolju mušku, nagradu za scenografiju, kostim, zatim najbolju režiju i predstavu u cjelini. Uloge u njoj tumače: Anastasija Knežević, Irina Savić, Danilo Nikitin, Isidora Radunović, Jug Andonovski ,Radmila Škuletić. Elena Tomanović, Nađa Čović, Aleksandar Šćepanović, Anastasija Pavlović i Lana Marković.

Istog dana, u okviru Večernje scene biće održano književno veče na kojem će nove poetske knjige promovisati barski autori Srđan Leković i Slavica Milošević, na platou ispred Dvorca kralja Nikole u 21h; a potom u Sali Dvorca, sa početkom u 22h, koncert održati Aleksandra Vojvodić Jovović (sopran). Klavirski saradnik na koncertu biće joj Nataša Popović.

kud duga