ART PREPORUKA

PRVI KONCERT BIG BENDA RTS-a U BARU I TO U OKVIRU LJETOPISA: Publika tri puta vraćala na bis 

Big Bend RTS je u petak, 23. juna, u okviru Večernje scene Barskog ljetopisa, održao džez koncert filmske muzike za koji je interesovanje izrazio veliki broj ljudi, tako da je sinoć prostor amfiteatra u Starom Baru bio mali da primi sve zainteresovane. Ipak, to nije demotivisalo ljude, što su pokazivali aplauzima kojima su ispratili sve izvedbe orkestra, solo dionice, ali i spontanu komunikaciju orkestra sa njima.

Za skoro sat i po, koliko je trajao koncert, mogla su se čuti neka od najljepših kompozicija pisanih za filmska ostvarenja i TV serije. Spoj muzike i „sedme umjetnosti“, odabir numera koje su publici bliske, spoj muzičkih stilova, na jednoj strani, a njihova neposrednost i duhovitost na sceni, atmosfera zajedništva i timskog rada, zahvalnost barskoj publici, koja ih je, kako su i sami primijetili, dočekala kao malo gdje, na drugoj strani, učinili su da sinoćnji koncert bude „poslastica“ za sve, ne samo odane ljubitelje džeza.
– Orkestar već dugo ima mapu po kojoj, u decenijama unazad, gaji i obuhvata najveće filmske hitove, koji su bili obrađivani za džez orkestar. To je pogodan ansambl za izvođenje, pogotovo popularnih hitova tokom 40ih, 50ih i 60ih, kada je džez bio popularna i zabavna muzika i kada je ušao na filmsko platno – kazao je Ivan Ilić, dirigent Big benda RTS-a.


Publika je sinoć orkestar tri puta vraćala na bis, što im se, otkrili su nam poslije nastupa, pored brojnih uspješnih nastupa u zemlji, regionu i svijetu, nije desilo u zadnjih sedam godina. Tako je barska publika ostavila poseban utisak na njih, pa je dirigent, Ivan Ilić, duhovito konstatovao uoči posljednjeg bisa: „Izgleda da ćemo morati da sviramo dok publika ne odluči da nas pusti“.
Big Bend RTS je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (Big Bend). Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri. Tokom rada i stvaranja, dobio je brojne nagrade i priznanja, sa njima su nastupala najveća svjetska imena džez muzike, ali su i sami iznjedrili plejadu vrhunskih solista koji su danas poznati i priznati u svijetu.


Ovaj uspjeh i na svjetskoj muzičkoj sceni nije slučajan i nije posljedica, smatraju, samo kvaliteta koji neosporno imaju.
– Na Balkanu nije lako baviti se umetničkom muzikom u koju i džez, naravno uz klasičnu spada. Mislimo da je formula u našem odnosu prema ansamblu koji doživljavamo kao drugu porodicu. Mi se trudimo tako i da živimo, tako i da radimo, tako i da vježbamo, snimamo i nastupamo. Ne doživljavamo ovo kao posao, već kao našu ljubav i možda je i to neki recept da se napreduje uz sve poteškoće – kazao je Dragoslav Stanisavljević, urednik Big benda RTS-a i prva truba orkestra.


Koncert Big Benda RTS-a na Barskom ljetopisu, koji je bio ujedno i prvi u Baru – makar za posljednjih 25 godina njihovog postojanja organizovan je u saradnji sa TO Bar i kompanijom Rabbit Records.
Sljedeći koncert Večernje scene Ljetopisa zakazan je već za večeras. U sali Dvorca kralja Nikole, od 22h svoj koncert imaće sopran, primadona opere Vjera Miranović Mikić, sa Oleksijom Molčanovim kao klavirskom pratnjom.

kud duga