ART SLAJDER

LIDIJA DEDOVIĆ: Predstava je sveto pismo umjetnosti

Na 52. Nacionalnom pozorišnom festivalu u makedonskom gradu Prilepu predstava “Trudna priča” koju je režirala crnogorska rediteljka Lidija Dedović osvojila je nagradu za najbolji komad u cjelini. Riječ je o predstavi u produkciji Teatra Komedija iz Skoplja, a koja je rađena po savremenom tekstu makedonske autorke Blagice Sekulovske. Pomenuti komad je od strane žirija ocijenjen kao djelo vrhunskog kvaliteta što je ujedno bio i povod da rediteljku pitamo da li je ta ocjena žirija refleksija rada koji je ostvarila sa kolegama iz Makedonije.

Lidija Dedović

-Zaista sam zahvalna na ukupnoj ocjeni žirija.Svakako da je predstava refleksija rada sa odličnim mladim ansamblom glumaca i glumica,koji hrabro, talentovano, maštovito i pametno ulaze u rad, imaju razvijen i timski osjećaj, ali su ujedno i individualci. Ovu predstavu gledam kao sveto pismo umjetnosti. Kao kolektivni proces otvaranja i postavljanja najvažnijih pitanja današnjice, društva, svih građanana putu ka osvještenju, sopstvenih i kolektivnih mana, problema, osjećanja…Moramo da budemo iskreni i istiniti, hrabri i drski ako treba, da bi kulturom nastavili graditi savršenije društvo i zdravijeg čovjeka – kazala je za MNE magazin rediteljka Lidija Dedović.
Nakon višemjesečnih priprema i rada na predstavi naša sagovornica kaže da je nakon ove saradnje naučila da ne postoje granice u mogućnostima stvaranja, da su povjerenje, pošten, otvoren i posvećen odnos, kreacija, inteligencija i radost rada preduslov za rezultate.

-Potvrdila sam sebi da u umjetnosti nema stranaca, barijera, onih i ovih sredina. Da egoizam u umjetničkim procesima sigurno vodi u površne i samodopadne rezultate, a demokratija kreativne grupe, povjerenje, aktivno razmišljanje svih glumaca, posvećenost i stav su preduslovi za važne rezultate-ocijenila je ona.
Na pitanje šta je željela da postigne ovom rediteljskom adaptacijom kazala je da ,,poruke nikada ne šalje predstavama jer za to služe telefoni i pošta“.

-Predstavama volim da postavljam pitanja i želim da, zajedno sa publikom, dođemo do važnih odgovora…koji su uslov za promjenu. Predstave upućuju, rasvjetljavaju probleme, prkoseći opštem zlu i naopakosti, a usmjeravajući se vrlinama u svakom smislu-objasnila je ona.

Nagrađena predstava „Trudna priča“ vodi publiku u blisku budućnost, u 2032. godinu kroz radnju koja prati tri glavne heroine koje, ujedinjene zajedničkom željom da postanu majke, posjećuju kliniku za vještačku oplodnju. Predstava donosi kritiku tradicionalnog shvatanja žene i njenog položaja u bračnoj zajednici, ali i pitanje budućnosti, da li će svijet postati klinika za vještačko u svakom smislu.

Dedović kaže da najveći izazov bio raditi predstavu u novoj sredini.

-Najveći izazov je bio napraviti predstavu u novoj sredini tako da uzburka kolektivno osjećanje,otvori važna politička, nacionalna, ljudska, ali i umjetnička pitanja makedonskog građanstva, i da ih aktivira na ozbiljno razmišljanje, na jaka osjećanja-od smijeha do suza- objasnila je.

Dodala je da je na predstavi učestvovala i kao scenograf sa kolegama iz Teatra komedija.
Publika u Crnoj Gori predstavu „Trudna priča“ biće u prilici da vidi kao gostujuću na trećem MIT Festivalu koji će održati u Kraljevskom pozorištu Zetski dom od 14. – 28. septembra. Biće to, prema riječima rediteljke, prilika da se vidi presjek regionalne i internacionalne scene. „Trudna priča“ zakazana je za 16. septembar.
Lidija Dedović kaže da je zadovoljna i ponosna na rezultate koji su ostvareni u protekloj pozorišnoj sezoni u Kraljevskom pozorištu čija je umjetnička direktorica. Prema njenim riječima, najveći napredak u Zetskom domu napravljen je u oblasti produkcije, u aktiviranju publike i internacionalizaciji ovog teatra.

I.M.

kud duga