MAGAZIN

LAKE FEST: ,,Galija” uplovljava 12. avgusta, dolaze i ,,Porto Morto” i ,,Freedom”

Grupa Galija nastupiće na 7. LAKE FEST-u 12. avgusta, drugog dana festivala. Pored njih, tu će biti podgorički bend Freedom i hrvatski sastav Porto Morto.

Grupa Galija osnovana je u Nišu, 1976. godine. Nenad Milosavljević, osnivač i lider grupe, već tada poznat u Nišu kao kantautor i samostalni muzičar (vokal, akustična gitara, usna harmonika) okupio je rok grupu za učešće u pozorišnoj predstavi ,,Treća polovina” amaterske pozorišne družine iz Niša. Bend traje već četrdeset godina, što su i obilježili prošle godine velikim koncertom u Beogradu. Dobro poznati crnogorskoj publici, na Krupačkom jezeru nastupiće drugog dana festivala. Bend priprema novi album, a ljubitelji njihove muzike moći će da čuju njihove najveće hitove, kao što su ,,Kotor”, ,,Dodirni me”, ,,Možda sam lud” i druge. Trenutnu postavu grupe čine Nenad Milosavljević, Ivan Ilić, Slaviša Pavlović, Predrag Milosavljević, Boban Pavlović i Goran Antović.

Porto Morto je zagrebački bend nastao 2012. godine, a njegovi članovi su Antun Aleksa (trombon), Leo Beslać (flauta, saksofon), Juraj Borić (truba), Matija Brajković (gitara), Roko Crnić (vokal, bas), Hrvoje Klemenčić (klavijature, vokal), Matej Perić (bubnjevi) i Marijan Uroić (udaraljke). Svirali su brojne samostalne nastupe po Hrvatskoj i Srbiji, a njihov hvaljeni debitanstki album Porto Morto objavljen je 2016. godine i na domaću muzičku scenu donosi uvijek poželjan svjež i jedinstven zvuk.

Podgorički sastav Freedom formiran je početkom 2016. godine, kao reakcija na nedostatak jakog rokenrol zvuka. Razočarani scenom po cijelom svijetu, odlučili su da krenu sa svirkom i, kako kažu, prašeći uživo počiste mediokritete i pokažu da je duh življi i opasniji nego ikada. Po zanimanju arhitekte, fotografi i programeri, muzika je bila opsesija još od ranog djetinjstva, a ta ljubav sada dolazi do izražaja kroz južnjački rok zvuk podržan jakim gruvom, jednostavnim rifovima i bezobraznim ritmovima. Završavaju prvi EP i spot. Bazirani u Podgorici ali sa vizijom da se šire i izvan Balkana. Zvuk spada u žešću rock kategoriju, ali sa dosta komercijalne dopadljivosti.

Do sada su objavljeni nastupi Natali Dizdar, Hladno pivo, Samostalni referenti, Parampaščad i Mortal Kombat.

Sedmo izdanje Lake Festa se održava od 11. do 13. avgusta na Krupačkom jezeru u Nikšiću. Ulaznice će biti u prodaji početkom jula, cijena karte ostaje nepromijenjena i ona iznosi 10€ za jedno veče i 25€ za komplet ulaznica.