ART SLAJDER

HOTEL HILTON: Koncertom Thibaulta Cauvina otvorena prva sezona VIVO ciklusa vrhunskih svjetskih gitarista


Večeras je, nastupom Thibaulta Cauvina u hotelu ,,Hilton“ u Podgorici, otvorena  prva sezona VIVO ciklusa koncerata vrhunskih svjetskih gitarista.
Organizator je Crnogorski gitaristički centar, a publici se na početku večeri obratio direktor ove institucije, gitarista Radoš Malidžan.
– U VIVO smo utkali ljubav prema ovoj prefinjenoj i tajnovitoj dami sa šest struna čije nas priče intrigiraju, zadivljuju i inspirišu. U VIVO smo utkali ljubav prema Podgorici, željeći da naš grad učinimo stalnim, a ne tek povremenim domom vrhunskih gitarskih umjetničkih događaja. Smatramo da samo stalno živa gitarska scena služi publici i crnogorskim gitaristima, zadovoljava ovaj vid kulturnih potreba i stvara osnovu za normalan dalji razvoj ove umjetnosti – kazao je Malidžan.
Kristalna dvorana pokazala se kao dostojan ambijent francuskog virtuoza koji je ovom turnejom proputovao više od 120 zemalja i nastupao na prvom spratu Ajfelove kule, zatim i Zabranjem gradu u Pekingu, pustinji u Tunisu, Brandenbuškoj kapiji u Berlinu, Korkovadu u Rio de Žaneiru i ostalim neobičnim mjestima.
U više od sat večeras je stala sva ljepota svijeta. Na put je publiku tananim zvukom klasične gitare Cauvin vodio od ,,Poetične Španije“, preko ,,Intenzivnog Buenos Ajresa“, ,,Džez standarda Amerike“ do ,,Rastanka sa Dalekim Istokom“. U prvom segmentu odsvirao je Albenizove kompozicije ,,Mallorca“i ,,Cadiz“, u drugom Piazzolline ,,La milonga del angel“ i ,,La muerte del angel“, u trećoj ,,Take the A train“od Strayhorna i Dyensa i ,,Felicidade“ Jobima i Dyensa, dok je četvrti dio sadržao kompozicije ,,Ulan Bator“ Duplessya, ,,Calcutta“ Vacheza i ,,Istanbul“ Domeniconija.
U svaki segment publiku je uvodio zanimljivom pričom, a na svaki aplauz publike odgovarao bi ustajući i stavljajući ruku na srce u znak zahvalnosti.
Publika je dokazala pozivom na bis da ovakvi koncerti itekako pripadaju Podgorici i da su joj neophodni.
– Bilo je zanimljivo svirati ovdje. Prvi put sam u Crnoj Gori. Svirao sam u 130 zemalja. Puno prijatelja iz Francuske boravilo je u Crnoj Gori i kazali su mi da je divno. Radovao sam se dolasku. Jutros sam doputovao u drugi grad, a onda se vozio do ovde. Bio sam impresioniran vašom obalom – prenio je utiske Cauvin za MNE magazin nakon nastupa za koji kaže da je bio intenzivan.
Dopala mu se publika.
– Ljudi su pažljivo slušali, ali se u isto vrijeme osjećala i njihova toplina. Veoma sam uživao svirajući ovdje – rekao je Cauvin za MNE magazin.
Cauvin radi na projektu u kojem piše kompozicije inspirisane gradovima u kojima je bio, pa smo ga pitali i na koji način ga je Crna Gora inspirisala da možda posveti kompoziciju i našoj zemlji.
–  Nažalost, ne znam puno o Crnoj Gori, jer boravio sam ovdje samo nekoliko sati. Ali, ono što sam vidio vrlo me je dotaklo, tako da ako budem imao priliku da se vratim i provedem ovdje više vremena, sigurno ću komponovati djelo o vašoj zemlji – istakao je Cauvin.
Malidžan je nakon koncerta za MNE magazin naglasio da je o utiscima najbolje razgovarati s publikom.
– Mislim da smo sad mogli da ih vidimo dok su izlazili vrlo ispunjene, srećne i zadovoljne ovim koncertom i ja sam onda, takođe, zadovoljan. Puna sala govori da smo na dobrom putu i da cijeli ovaj koncept ima mjesto u našem gradu, da postoji potreba za ovakvim koncertima i ja sam vrlo srećan što je prvi koncert odlično prošao – kazao je Malidžan.

This slideshow requires JavaScript.


Pozvao je sve ljubitelje muzike u našem gradu da se informišu o narednim koncertima na Facebook stranici www.fb.com/VIVOGuitarConcertSeries, prate medijsku kampanju koja će krenuti intenzivnije od polovine avgusta jer je prvi naredni koncert u septembru.
– Fantastični muzičar nam dolazi Aleksey Arkhipovsky (19.9. u 20 sati), koji će prirediti nezaboravan koncert ovdje, siguran sam. Poslije toga ću i ja dati doprinos kao muzičar. Sviraću u oktobru (10.10. u 20 sati), a u novembru (21.11. u 20 sati) će ciklus zatvoriti poznati mađarski gitarista Antal Pusztai – rekao je Malidžan.
Podsjećamo, Thibault Cauvin će sjutra u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ održati masterklasove, a predavanja će biti otvorena za sve zainteresovane. Prijavljivanje za masterklasove obavlja se putem mejla infotovivo@gmail.
VIVO ciklus koncerata vrhunskih svjetskih gitarista podržali su partneri iz Crne Gore i svijeta – Ministarstvo finansija, D'Addario fondacija, Francuski kulturni institut, hotel Hilton, Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“, digital DAB advertizing agencija, PG Sound, Arhimed i veliki broj medija – RTCG, TV Prva, TV 777, TV Pink M, Pobjeda, Dan, Dnevne novine, portali MNE Magazin, volimpodgoricu,  Analitika, Culture Corner i Gracija.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga