ART SLAJDER

KIC BUDO TOMOVIĆ: Slaven Knezović sa gostima obilježio 25 godina karijere

Crnogorski kantautor Slaven Knezović lijepim koncertom sa gostima obilježio je sinoć u KIC-u ,,Budo Tomović” 25 godina karijere.

– Dobro veče. Dobrodošli. Puno mi je srce. Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Ostalo će reći muzika – bile su riječi kojim je Knezović pozdravio publiku.
Slavlje je počelo premijernim prikazivanjem spota za pjesmu ,,Od luke do luke”, a prelijepe kadrove sa Malte i iz Perasta na platno je postavio Draško Đurović.

Potom je Knezović sa Montenegro bandom izveo numeru ,,Tijana”.
Na red je došla i prva gošća Andrijana Božović koja je publici priznala da ima tremu.
– To je normalno, bez obzira na posao koji radimo dugo, jer je doza odgovornosti tu. Naročito zato što je on komponovao ovu pjesmu – rekla je Božović i zapjevala ,,Sve moje tajne”.
Posebno emotivan dio večeri bilo je izvođenje pjesme za koju je Knezović kazao da je trebalo da bude duetska sa ,,jednim od najvećih muzičkih imena u istoriji Crne Gore” Igorom Perazićem.
– Nažalost, taj se duet nije ostvario, ali, imam obavezu. Znam da me negdje gleda i sluša. Ovo je za njega – rekao je Knezović.
Aplauz je dobila i klapa ,,Assa voce” za izvođenje pjesme ,,Zemljo moja”.
Slavenova kćerka Monika Knezović otpjevala je sa ocem koji je ponosno posmatrao ,,Ružu uvelu” i ,,Naš svijet”.
Najveći aplauz večeri za prelijepo izvođenje pjesme ,,More moje” dobili su Anđelko Ano Đuranović i Marko Vukčević.
Uslijedilo je podsjećanje na ,,Evroviziju”, Kijev i 2006. godinu, kada je Knezović za numeru ,,Zauvijek moja” osvojio priznanje ,,Marsel Bezenson”. Iako najavljeni, sastav ,,No name” nije nastupio, već je pušten spot, a publika zapjevala.
Knezović je potom izveo svojukompoziciju ,,Zavedi me”.
Članice klape ,,Alata” priredili su pubici pravo uživanje otpjevavši ,,Srce kapetana”. Uživao je i Knezović koji ih je pratio na klaviru, a kraj je dočekan uz gromoglasan aplauz.

Klapa Assa voce

Aleksandra Vojvodić-Jovović zahvalila je Knezoviću na njenoj ,,životnoj i našoj crnogorskoj himni”, a potom zapjevala ,,Iskru vječnog plamena” dok su se iza nje na velikom bimu ređali kadrovi iz spota.
Uslijedilo je evrovizijsko podsjećanje i na 2007. godinu i pobjedničku kompoziciju Marije Šerifović ,,Molitva”, nakon čega je na scenu izašao specijalni gost Vladimir Graić Graja.
– Velika čast i zadovoljstvo su mi što sam večeras ovdje. Ovo je divno emotivno veče, uživam u svakom trenutku i nadam se da će potrajati, jer želim još da uživam kao i ova divna publika ovdje. Slaven je moj prijatelj i brat iskreni, saborac po tome što se zajednički borimo da očuvamo lijepu i kvalitetnu muziku. Ide nam dobro, čini mi se, ali mogli bi još da se potrudimo da pobijedimo neku drugu muziku i mislim da ćemo uspjeti na kraju – kazao je Graić, dok se salom zaorio aplauz.

Monika Knezović

Pohvalio je bend, rekavši za njih da su umjetnici i Slavenovu kćerku Moniku, priznavši da se ježio dok je pjevala.
Knezović je otkrio da će obojica, on u Crnoj Gori, a Graić u Beogradu, pokrenuti festival.
Stevan Faddy je rekao da je još odmalena slušao Knezovića i ,,sva ta njegova lijepa djela”.
– Dobio sam tu čast da 2006. godine učestvujem na istom festivalu, prvi put kao mladi kompozitor. Tu smo se sreli. Došli smo do toga da sarađujemo – rekao je Faddy.
Knezović je podsjetio da su za Faddy-ja tada govorili: ,,Ovaj dečko je crnogorski Bon Jovi.” Zahvalio je potom Faddy-ju za sjajnu interpretaciju pjesme kojom je i zatvoreno veče, evrovizijskom ,,Ajde, kroči” iz 2007. godine.


Izvanredni Montenegro band tako su večeras činili: Dario Maršić – klavijature, Miha Radonjić – gitara, Vladan Jestrović – bass, Enes Zejnilović – gitara, Predrag Lazović – bubnjevi, Gligor Đuričković – udaraljke, Vili Ferdinandi – vilolina, Ivan Papović – violina, Vjera Nikolić i Renata Perazić – prateći vokali.

This slideshow requires JavaScript.


Nakon sat i po obilježen je kraj koncerta, uz aplauz, ali ne i kraj karijere, jer Knezović je najavio novi album koji njegova vjerna publika željno iščekuje.
Voditeljka programa bila je Dajana Golubović-Pejović.
Ovaj koncert podržao je Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, uvrstivši ga u program tradicionalne manifestacije ,,Podgoričko kulturno ljeto”.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga