ART PREPORUKA

„VOJDAN ČERNODRINSKI“: Pet nagrada za komad Lidije Dedović u Prilepu

Predstava “Trudna priča” u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović, a produkciji Teatra Komedija iz Skoplja, briljirala je na 52. Nacionalnom pozorišnom festivalu “Vojdan Černodrinski” održanom u Prilepu u Makedoniji.

Komad koji je nastao po tekstu savremene makedonske autorke Blagice Sekulovske, proglašen je za najbolju predstavu u cjelini, a dobio je priznanja i za najbolji tekst, najbolju glavnu žensku ulogu – Jelena Žugić, najbolju mušku epizodnu ulogu Žarko Dimoski i najbolju epizodnu žensku ulogu Eva Skenderovska.

Zvanično najbolju predstavu na festivalu koji predstavlja presjek ukupne makedonske teatarske scene, žiri je ocijenio kao djelo vrhunskog kvaliteta.

-Kao žiri, imali smo namjeru da favorizujemo predstave sa savremenom temom koje imaju vezu i sa makedonskom tradicijom, ali i vrhunski kvalitet u svim elementima. Smatramo da ‘Trudna priča’ ispunjava sve uslove, počevši od teksta Blagice Sekulovske, koji govori o tradiciji, do izvedbe koja je bila izvanredna u svim segmentima. U cjelosti gledano, vodila nas je i odluka da teatru treba neposredna, živa veza sa realnošću. Jedna aktuelnost, koja nije namještena, niti dodata, već proizilazi iz same suštine teksta- stoji u obrazloženju žirija.

Izvor: cdm.me