ART PREPORUKA

PARIZ: Preminuo Kristijan Kabrol, pionir presađivanja srca u Evropi

Foto: POL EMILE / SIPA/SIPA

Kristijan Kabrol, francuski profesor i poznati hirurg, umro je juče u Parizu u 91. godini, a ostaće upamćen kao prvi hirurg koji je izveo operaciju presađivanja srca u Evropi.
Hirurg je umro u pariskoj bolnici Piti-Salpetrijer. U njoj je 27. aprila 1968. presadio srce, četiri mjeseca nakon prve takve operacije koju je uspješno izveo južnoafrički profesor Kristijan Barnard u Kejptaunu.
Kabrolov pacijent živio je samo 53 sata, ali je to bio početak sjajne karijere francuskog hirurga. Godine 1982. izveo je prvu transplantaciju srca i pluća u Francuskoj, a 1986. prvi put ugrađuje vještačko srce Jarvik 7 koje služi kao zamjena do presađivanja.
– Bio je veliki humanista, blizak pacijentima – rekao je njegov kolega i bivši asistent Iradž Gandžabahč.
Profesor je umro nakon duge bolesti, saznaje se iz njegovog okruženja.
– Tužna sam, znala sam da je bolestan i očekivala sam ovo – rekla je francuska glumica Mirjel Dark, bivša pacijentkinja profesora Kabrola.
Istovremeno s ljekarskim poslom, Kabrol je gradio političku karijeru na desnici. U parisku skupštinu prvi je put ušao 1989, a zatim ponovo 1995. i 2001. godine. Od 1994. do 1999. je bio evropski parlamentarac, a od 1995. do 2001. bio je pomoćnik pariskog gradonačelnika Žana Tiberija.
Izvor: N1 Info