ART PREPORUKA

OVAKVE OVACIJE NE PAMTE: ,,Šćeri moja” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (foto)

Drama Maje Todorović „Šćeri moja“ izvedena je u petak 16. juna pred punom salom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Komadom koji je režirala Ana Vukotić Crnogorsko narodno pozorište gostovalo je nakon 15 godina u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Glumačku ekipu predstave čine: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Scenograf predstave je Aleksandar Vukotić, kostimograf Leo Kulaš, asistentkinja kostimografa Lina Leković, kompozitor Aleksandar Radunović Popaj, koreograf Sonja Vukićević, Balša Poček je saradnik na dramaturgiji a izvršna producentkinja predstave je Nela Otašević.

Vanja Jovićević, koja igra glavnu žensku ulogu, ulogu kneginje Zorke Petrović priznaje da nije očekivala takve reakcije publike.
– Bila sam prvo iznenađena, a nakon prvog talasa iznenađenja ja sam, evo i sada, van sebe od sreće. Publika nas je nekoliko puta vraćala, ovo je zaista nešto što nismo doživjeli ni na premijeri predstave. Hvala HNK-u što su nas ovako dočekali, primili i ugostili, i na kraju ispratili onakvim aplauzom. Igrati u drugom pozorištu, koje je toliko lijepo i toliko grandiozno, i igrati pred toliko publike probudilo je u meni neki nov osjećaj, neku novu vrstu odgovornosti, dala sam sve od sebe, kao i svi mi, i smatram da je publika to osjetila.

Mirko Vlahović istakao je zadovoljstvo što gostuje u HNK-u nakon 15 godina.

– Moji utisci su sjajni, a iste pojačava i činjenica da sam poslednji put na daskama HNK-a bio sa predstavom CNP-a „Otpad“, Ljuba Đurkovića u režiji Nika Goršića prije 15 godina, gdje smo doživjeli ovacije, a isti doček nam je hrvatska publika priredila i večeras. Mnogo naših prijatelja, glumaca, reditelja je došlo večeras da nas podrži i odgleda predstavu, i srećan sam što su svi izašli zadovoljni iz sale HNK-a. Ova predstava je napravljena sa mnogo znoja i mnogo emocija, i drago mi je da publika to vidi i prihvata.

Ana Vukotić, rediteljka predstave „Šćeri moja“ izjavila je:

– Meni je večeras zaista puno srce. Premda mi u Crnoj Gori znamo da publika jako voli ovu predstavu, mislim da „Šćeri moja“ nikada nije doživjela ovakve ovacije, ni u Crnoj Gori, ni na festivalima na kojima smo gostovali. Bila sam malo uplašena zbog specifičnosti jezika, zbog naših akcenata, nisam bila sigurna da će publika potpuno razumjeti sve što smo htjeli da im prenesemo, međutim, ljudi su se brzo adaptirali na našu brzinu misli, brzinu funckionisanja na sceni, na neku dinamiku koju smo izgradili u procesu rada na predstavi. Reakcije publike su bile prosto fenomenalne, i moram priznati da je to za mene bilo potpuno iznenađenje.

Crnogorska priča postaje manje važna u odnosu na univerzalne vrijednosti, koje ovaj komad nosi u sebi. Fokus nije na istoriji Crne Gore, već na poziciji žena vladara, s jedne i fantastičan odnos koji su na sceni izgradili kralj Nikola i kneginja Zorka, odnosno Mirko Vlahović i Vanja Jovićević, s druge strane.

Silvio Vovk, glumac iz ansambla Hrvatskog narodnog kazališta oduševljen je predstavom.

– Bilo je zaista izvrsno. Najviše mi se dopalo što je zvučalo autentično, svaki glumac je donio priču koju razumijem, koju želim da podijele sa mnom, i to je uspio cijeli ansambl.  Naročito mi se dopao odnos oca i kćeri, kao i snažni feministički momenti u predstavi, koje ja u potpunosti podržavam.

Sivio je sa ansamblom HNK-a u skopu proslave jubileja, 20 godina od obnove pozorišnog zdanja, gostovao u CNP-u sa predstavom Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana „Tri zime“.

– U Podgorici je bilo divno, publika je bila sjajna, jako lijepo je reagovala na našu predstavu ali ono što se meni najviše dopalo jeste druženje sa kolegama nakon predstave, tako da će mi gostovanje u Podgorici zaista ostati u lijepom sjećanju i nadam se da će se ponoviti.

Ivica Buljan, reditelj i umjetički direktor Hrvatskog narodnog kazališta, izrazio je veliko zadovoljstvo povodom obnove saradnje HNK-a i CNP-a.

– Jako je bitno da postoji razmjena između naša dva pozorišta, tako da smo izuzetno smo ponosni i uzbuđeni što ponovo pokrećemo tu saradnju, koja je, vjerujem, odličan temelj za neke buduće saradnje.

Zadovoljan sam što smo izabrali predstavu „Šćeri moja“ koja je na jedan specifičan, moderan način predstavila temu koja je vječna, istorijska, koja pripada nekom periodu iz prošlosti, a zapravo je itekako aktuelna i danas. Taj spoj klasične priče u savremenom ruhu i sjajnoj interpretaciji je izazvao sjajne reakcije naše publike, kao što ste i sami mogli vidjeti.

– Moji utisci su odlični. Stvarno, nakon 15 godina CNP je ponovo u HNK-u doživjelo veliki uspjeh. Posebno mi se dopala scenografija, koja je moderna i izuzetno zanimljiva, ali i tema, način obrade, dramaturška postavka. Predstava ima odličan ritam, zaista ostavlja dojam a ono što je možda najvažnije je to što je publika osjetila predstavu. Ja, kao reditelj, mogu da kažem da sam rijetko u ovom kazalištu vidio ovako uigran ansambl, i mislim da bi s ovako kvalitetnim predstavama trebalo ići u Split, Rijeku, Istru jer zaista zaslužuje da je vidi što više publike – izjavio je Veljko Bulajić, proslavljeni crnogorski reditelj.