ART PREPORUKA

BARSKI LJETOPIS: Cerović i Krivokapić poslije dvije i po godine nastupili u Crnoj Gori

Poznati Crnogorski gitaristički duo koji čine Danijel Cerović i Goran Krivokapić, sinoć je pred punom salom Dvorca kralja Nikole, koncertom otvorio Večernju scenu 30. Barskog ljetopisa.
Pred barskom publikom izvedena su djela Baha, Domenikanija, De Falla, Piazzolle i drugih. Kompozicije ovih autora dio su repertoara kojim se duo Krivokapić – Cerović u posljednje dvije sezone predstavljao publici u koncertnim salama širom svijeta. Ipak, činjenica da kao dvojac nastupaju prvi put na Barskom ljetopisu, i to jubilarnom, učinila je ovaj nastup drugačijim i posebno važnim za umjetnike.

– Imajući u vidu program koji je najavljen, veoma sam zadovoljan što smo se našli na jubilarnom Ljetopisu i nadam se da ćemo se ovdje vratiti – kazao je Danijel Cerović, kome ovo nije samo prvi nastup na Ljetopisu, već i u Baru uopšte.

Tom prilikom duo je čestitao domaćinima jubilej i pohvalio dobru organizaciju i lijep doček. Barska publika je njihov nastup prihvatila i nagradila dugim aplauzom, nakon koga su Cerović i Krivokapić odsvirali bis. Koncert je posjetiocima ostao upečatljiv i po lijepoj interakciji koju su muzičari ostvarili sa njima.

Crnogorski gitaristički duo nastao je 2005. godine otkada uspješno nastupa u zemljama regiona, Evropa ali i cijelog svijeta. Već na samom početku svog postojanja postavila su jasne ciljeve kojima teže, a to su: širenje gitarskog repertoara i dublja integracija gitare u kamernu muziku. Goran Krivokapić s tim u vezi kazao je da su na dobrom putu u ostvarivanju zacrtanog.

– Mislim da smo na jako dobrom putu, iako on nikad ne staje, jer uvijek mora nešto da se nadovezuje. Mi to postižemo integracijom gitare sa drugim instrumentima i kroz kamernu muziku, kroz zajedničko muziciranje i transkripcije, saradnju sa kompozitorima…tako da je sve to na neki način potvrda našeg rada i cilja“.

Duo Cerović – Krivokapić svoje stvaralačke i profesionalne uspjehe niže na skoro svim kontinentima, no interesantno je da je upravo ovo bio njihov prvi nastup u Crnoj Gori poslije dvije i po godine. Stoga, organizatori su kazali da su posebno zadovoljni što je selektor muzičkog programa Ljetopisa, Vladimir Domazetović, odlučio da Večernju scenu otvori nastupom ovog sastava, koji je jedan od naših najboljih ambasadora na svjetskoj muzičkoj pozornici.

Večeras početak Pratećeg programa i književno veče u okviru Večernje scene

 VEČERNJA SCENA: Na platou ispred Dvorca kralja Nikole biće održano književno veče Gorana Samardžića. On će, sa moderatorom Jovanom Nikolaidisom razgovarati o svom romanu „Šumski duh“. 

Goran Samardžić je rođen 1961. godine u Sarajevu. Završio je studije književnosti. Suvlasnik je kultne knjižare i izdavačke kuće Buybook, u kojoj radi i kao urednik. Do sada je objavio: zbirku pjesama Lutke (Svjetlost, Sarajevo,1990), knjige  poezije i proze Otkazano zbog kiše (Svjetlost, 1995) i Između dva  pisma (ABC, Ljubljana, 1996), potom zbirku priča  Sikamora  (Bosanska knjiga, 1997). Posljednja dva naslova proglašena su knjigom godine u Bosni i Hercegovini. Uslijedile su zbirke starih i novih priča Ljudi koje su na krilima donijele guske (Profil, Zagreb, 2005) i Leteći Beograđanin  (Laguna, Beograd, 2009). Nekoliko priča iz ove knjige na anonimnim konkursima dobilo je prvu i drugu nagradu.

U izdanju Profila iz Zagreba objavio je roman Šumski duh koji je nagrađen godišnjom nagradom Društva pisaca BiH. Ovaj roman se našao u finalu za nagradu Jutarnjeg lista iz Zagreba, kao i u finalnom krugu nagrade Meša Selimović za najbolji roman napisan na području Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Do sad je doživio nekoliko izdanja, a preveden je i objavljen i u Sloveniji i Makedoniji, kao i nekoliko evropskih jezika, i svuda je ostvario  znatan uspjeh i kod publike i kritike. Njegovo posljednje objavljeno djelo je autobiografska zbirka priča Zimski zagrljaj (Zagreb, VBZ, 2015).

PRATEĆI PROGRAM:Prvi segment Pratećeg programa predviđen za sjutra je otvaranje plažne biblioteke na lokaciji Topolica/Riva. Tamo će se na štandu Barskog ljetopisa u periodu od 16h-18h moći iznajmiti knjiga za čitanje. Pripremljen je fond od preko 200 naslova različitih žanrova, za djecu i odrasle. Procedura je jednostavna – treba samo, po izboru željenog naslova da založite 5€, nakon čega dobijate priznanicu. Novac će biti vraćen kada se knjiga razduži, odnosno zadržan kao nadoknada, ukoliko se to  uradi.

Prvo javno čitanje sa ličnostima iz Bara biće održano takođe u nedjelju, u bašti lokala Gvardia (Šetalište kralja Nikole) od 22:30h. Gosti koji otvaraju ovaj programski segment su:

  • Dijana Marojević – profesorica retorike, dikcije i scenskog govora na FDU, Beograd;
  • Milan Vujović – novinar Radio Bara i pisac;
  • Muzičari iz orkestra Omera Hodžića.

Ovo su prvi sadržaji Pratećeg programa 30. Barskog ljetopisa, koji će se od sjutra održavati svakodnevno na različitim lokacijama u Baru, sa ciljem da kulturu i umjetnost učine dostupnim svima. Tako će Bar od sjutra, pa sve do kraja Festivala biti u znaku različitih programa iz oblasti likovnog, pozorišnog, muzičkog i književnog stvaralaštva.