ART PREPORUKA

UNDERHILLFEST: Program U FOKUSU i filmovi ,,Ingrid Bergman – njenim riječima”, ,,Safari” i ,,Rodbina”

U okviru 8. UnderhillFesta u ponedjeljak, 12. juna počinje program U FOKUSU, koji festival organizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. U okviru programa U FOKUSU, u Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović” u 18 sati biće prikazan film INGRID BERGMAN – NJENIM RIJEČIMA. Film je dio međunarodne selekcije 8. UnderhillFesta. Nakon filma, u 20 sati biće organizovan RAZGOVOR O FILMU sa Sehadom Čekićem, V.d. direktora Filmskog centra Crne Gore. Moderatoka je novinarka Dubravka Raičević.
– Programom U FOKUSU želimo da ukažemo na teme koje okupiraju savremeni svijet, pa tako i autore dokumentarnih filmova. I ove godine smo odlučili da to bude tema ženskih prava i izabrali smo tri vrlo kvalitetna naslova koji na različite načine govore i slikaju jedan problem u različitim djelovima svijeta, ali i drugim epohama – kaže PR Miroslav Minić.
U 21 sat u Vojnom objektu Zagorič, biće prikazan film SAFARI Urlricha Seidla, a u 22.40 u Vojnom objektu Zagorič film RODBINA Vitalija Manskog.

INGRID BERGMAN – NJENIM RIJEČIMA

Švedska/ 2015/114’

REŽIJA: Stig Björkman

PRODUKCIJA: Stina Gardell

FESTIVALI I NAGRADE: London Film Festival 2015

U proljeće 2011. godine reditelj Stig Bjorkman srijeće se sa Izabelom Roselini, ćerkom Ingrid Bergman, koja mu sugeriše da ,,napravi film o Mami”. Zahvaljujući Izabeli, Bjorkman vjerodostojno prikazuje Ingrid koristeći njene riječi i slike. Sedam puta nominovana i nagrađena sa čak tri Oskara, Ingrid Bergman bila je jedna od najtalentovanijih glumica zlatnog doba Holivuda i ostala je upamćena po nesvakidašnjim izvedbama u filmovima Kazablanka (1942), Plinska svjetlost (1944) i Jesenja sonata (1978).

Stig Bjorkman je švedski pisac, filmski kritičar i reditelj. Bjorkman je bio urednik filmskog časopisa Chaplin od 1964. do 1972. godine i sa velikom posvećenošću napisao je nekoliko knjiga o umjetnosti filma kao i knjige intervjua koje je radio sa, između ostalog, Ingmarom Bergmanom, Vudijem Alenom i Larsom fon Trirom. Od 1964. godine do danas režirao je 15 filmova. Njegov dokumentarni film iz 2015. godine Ingrid Bergman – njenim riječima prikazan je 2015. godine na filmskom festivalu u Kanu u okviru programa ,,Klasici Kana”.

SAFARI

Austrija, Danska / 2016/90’

REŽIJA: Ulrich Seidl

PRODUKCIJA: Ulrich Seidl Film Produktion

Genijalni provokator Ulrich Seidl ponovo je uperio kameru na svoje Austrijance na godišnjem odmoru. Ovaj put ide na safari, na ranč u vlasništvu jednog bijelca u Namibiji. Kroz Seidlov objektiv, koji prati austrijski par na početku četrdesetih sa svojim tinejdžerima u lovu na prekrasna i rijetka stvorenja, čak i trenuci nježnosti između oca i sina izgledaju sablasno. Gradeći film od svojih prepoznatljivih ekscentričnih slika i intervjua, Seidl pravi uznemirujuće snimke lova, lokalnog bijelog rančera koji se opija u kućici za promatranje ptica i detaljne scene namibijskih pomoćnika na ranču koji prerađuju krzno i prepariraju glave kako bi ih turisti mogli ponijeti kući kao trofeje. Upozorenje svima koje bi snimke nepoštivanja rijetkih i ugroženih životinjskih vrsta mogle uznemiriti. Riječ je o jezivom prikazu veoma podmukle privilegije bijelaca. Svakako uznemirujuće, ali i fascinantno.

Ulrich Seidl počeo je karijeru snimajući nagrađivane dokumentarce poput Good News (1990), Životinjska ljubav (1995) i Modeli (1998). Njegov prvi dugometražni film Pasji dani osvojio je posebnu nagradu žirija na Venecijanskom festivalu 2001. godine. Nakon prvog filma u produkciji svoje produkcijske kuće,Import Export (2007), snima uspješnu i nagrađivanu trilogiju Raj (2012). Sva tri filma premijerno su prikazana u konkurencijama festivala u Kanu, Veneciji i Berlinu.

RODBINA

Njemačka, Letonija, Estonija, Ukrajina / 2016/112’

REŽIJA: Vitalij Manski

PRODUKCIJA: Studio Vertov, Saxonia Entertainment GmbH, Ego Media, Vertov. Real Cinema, Baltic Film Production

FESTIVALI I NAGRADE: Međunarodni festival umjetničkog filma Batumi 2016 – posebno priznanje, Međunarodni filmski festival u Torontu 2016, Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2016, Dok Leipzig 2016, Međunarodni filmski festival u Odessi 2016, Međunarodni filmski festival u Bergenu 2016, Filmski festival BFI u Londonu 2016, Međunarodni filmski festival u Rigi 2016, Dani nordijskog filma u Luebecku 2016

Reditelj Vitalij Manski je odlučio da proputuje regiju i posjetiti porodicu nakon Ukrajinske revolucije 2013. godine. Pred kamerom razgovara s članovima porodice u Ukrajini, na Krimu i u Donjecku, nadajući se da će tako bolje shvatiti kako politički događaji djeluju na lokalno stanovništvo. Manski vodi gledaoca na putovanje tokom razdoblja između maja 2014. i maja 2015. godine. O situaciji u zemlji razgovara sa svim članovima porodice: majkom, djedom i tetkama. Raspravljaju o složenim pitanjima, na primjer o tome koliko je važno gdje i s kim čovjek živi. Za to vrijeme odvijaju se događaji koji odjekuju u svjetskim medijima, na primjer obaranje aviona Malaysia Airlinesa na letu 17. Manskijevo putovanje otkriva kako napeti odnosi između Rusije i Ukrajine uzrokuju sve zategnutiji odnos između njegovih tetaka. Kako rediteljevo putovanje odmiče, tako politički događaji sve više utiču na odnose u njegovoj porodici – a neminovno i na njega samog.

Vitalij Manski, rođen 1963. godine u Ukrajini, diplomirao je na Državnom institutu za film S. A. Guerassimov. Jedan je od najcjenjenih savremenih ruskih reditelja i producenata dokumentarnog filma. Nakon prvog dokumentarca 1989. godine snimio je više od trideset filmova prikazivanih i nagrađivanih na festivalima širom svijeta. Predsjednik je Artdokfesta, godišnjeg festivala dokumentarnog filma u Moskvi.