ART SLAJDER

SLAVEN KNEZOVIĆ PRED NASTUP U KIC-U: Koncert ću početi premijerom spota za numeru „Od luke do luke“

Još osam dana ostalo je do solističkog koncerta Slavena Knezovića na Velikoj sceni KIC-a ,,Budo Tomović“ u sklopu ,,Podgoričkog kulturnog ljeta“. Interesovanje je veliko,  karte za ovaj besplatan koncert mogu se preuzeti na biletarnici KIC-a, a onda samo preostaje da uživate, jer Knezović u razgovoru za MNE magazin najavljuje lijepo veče s puno iznenađenja.
Ovim koncertom biće proslavljeno 25 godina njegove bogate karijere, a gosti su operska pjevačica Aleksandra Vojvodić-Jovović, za koju je komponovao ,,Iskru vječnog plamena“, pjevači Stevan Faddy kojem je napisao muziku za ,,Ajde, kroči“ sa kojom je predstavljao Crnu Goru na ,,Evroviziji“ 2007. godine, Andrijana Božović, Marko Vukčević, Monika Knezović, Anđelko-Ano Đuranović, zatim klape ,,Assa voce“ i ,,Alata“, te sastav ,,No name“, za koji je komponovao evrovizijsku ,,Zauvijek moja“ iz 2005. godine. Knezović je dobio tada prestižnu evrovizijsku nagradu ,,Marsel Bezenson“ za najbolju evrovizijsku kompoziciju.
Pratiće ga bend jednako impresivnih imena – violinisti Vili Ferdinandi i Ivan Papović, gitaristi Mihailo Radonjić i Enes Zejnilović, basista Vladan Jestrović, klavijaturista Dario Maršić, udaraljke Gligor Đuričković, bubnjar Predrag Lazović i vokalistkinje Renata Perazić i Tina Džankić.

Koliko Vam znači ovaj koncert?
– Do sada sam u karijeri imao mnogo koncerata i u zemlji i inostranstvu i svaki je na svoj način bio poseban, ali ovaj koji sada pripremam je jubilarni, obilježavam 25 godina mojeg rada u muzici i kao takav mi znači više jer i označava jedan moj, kako izvođački tako i autorski opus. Važno je naglasiti da ću koncert otvoriti premijernim prikazivanjem spota za numeru „Od luke do luke“, čije sam kadrove snimao na Malti kao i u Perastu. Posebnu zahvalnost dugujem našem proslavljenom  reditelju Drašku Đuroviću čija je i ideja da se spot snimi od Malte do Crne Gore. Zahvalio bih se Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada koji su ovaj moj koncert uvrstili u program ,,Podgoričkog kulturnog ljeta”.
Na konferenciji za novinare navedeno je da će na Vašem koncertu biti i gostiju iz regiona. Ko će to biti ili je ovo na posteru konačan spisak?
– Planirao sam za koncert par meni dragih kolega i velikih muzičkih imena ali zbog što poslovnih što privatnih obaveza ipak neće prisustvovati koncertu. Ali, imam i specijalnog gosta koncerta koji je zaista poznat, ne samo u regionu već i u Evropi ali neka to svima koji namjeravaju doći na koncert bude, za sada, iznenađenje.

Dvadeset pet godina muzike. Što su Vam donijele i da li postoji nešto što su Vam možda i oduzele?
– Muzika je umjetnost. A ako težite rezultatima onda to znači mnogo vremena, truda i angažovanja kao i u svakoj drugoj profesiji. Dvadeset pet godina muzike su mi naravno donijele mnoštvo lijepih dešavanja, putovanja, učešća na brojnim festivalima i takmičenjima, mnogo i nagrada tako da sam sa te strane zaista više nego zadovoljan. Privatno, moja porodica je sve te godine ipak istrpjela mnoge stvari, počev od mojeg čestog odsustva i ne provedenog vremena sa njima kao i mnoge druge stvari koje porodični život podrazumijeva. Naravno, bez takve podrške i razumijevanja, prije svega moje supruge i moje troje djece, moj uspjeh ne bi bio moguć.
Koja je to pjesma Vama najbliskija srcu u ovih 25 godina?
– Svako muzičko djelo koje stvaram radim sa maksimalnom posvećenošću i sam rad na njemu je potpuno isti. Sve moje kompozicije su na svoj način lijepe i kvalitetne, ali jedna se izdvaja iz više razloga, a to je „Zauvijek moja“ u izvođenju grupe ,,No name”, sa kojom smo predstavljali našu zemlju na Evroviziji 2005, sa kojom smo osvojili visoko sedmo mjesto i, naravno, za koju sam dobio nagradu „Marsel Bezenson“ za najboljeg kompozitora. Ono što je meni kao autoru najvažnije da se ta pjesma dan danas rado sluša i da je označila i jedan važan period crnogorske novije istorije.

Kako  vidite crnogorsku muzičku scenu danas i da li priželjkujete povratak crnogorske Gitarijade?
– Gitarijade sa početkom devedesetih su napravile cijelu muzičku revoluciju, mnoštvo muzičkih solista i bendova se tada predstavilo publici. Naravno, da bi takve manifestacije danas imale veliki značaj za muziku ali, nažalost, svjedoci smo da dosta takvih više i ne postoje (,,Pjesma Mediterana u Budvi i ,,Sunčane skale“). Čak i Podgorica kao glavni grad države nema nijedan takav festival, što je neoprostivo.
Da li ćete uskoro publiku obradovati novim pjesmama?
– Odavno imam skoro cijeli album pjesama spreman da ugleda svjetlost dana koji radim u studiju „M-sound“ Mihe Radonjića iz Podgorice, ali i nekoliko instrumentalnih projekata sa etno motivima iz Crne Gore. Valjda za sve treba vremena i dobar trenutak.
Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva