DRUŠTVO PREPORUKA

CRVENI KRST CRNE GORE: Poznavanje prve pomoći može spasiti život

Poznavanje osnova prve pomoći važno je u saobraćajnim i drugim nezgodama, i nekad može spasiti život, saopštila je predsjednica Crvenog krsta Crne Gore (CKCG), Gordana Mijović.

Ta organizacija je u protekla dva dana u Sutomoru organizovala 45. Državno takmičenje ekipa CKCG u pružanju prve pomoći.

Kako je saopšteno, na takmičenju je učestvovalo 13 opštinskih organizacija Crvenog krsta – Bar, Berane, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Plav, Pljevlja, Podgorica i Tivat, sa ukupno 11 ekipa podmlatka i 12 omladine.

Događaj je, kako se navodi, okupio i sudije, markirante i šminkere, koji su omogućili da se takmičenje realizuje što kvalitetnije, tako da je na toj smotri znanja i osposobljenosti za pružanje prve pomoći bilo oko 300 učesnika.

Mijović je naglasila važnost poznavanja osnova prve pomoći, koje nekad i život spasava.

Otvaranju takmičenja prisustvovali su i predstavnici institucija sa kojima Crveni krst sarađuje u okviru programa Prva pomoć, ali i u drugim relevantnim oblastima.

Takmičari su, kako je saopšteno, znanja i vještine pokazali na radnim i zabavnim poligonima, koji prikazuju realne životne situacije u kojima je poznavanje prve pomoći dragocjeno – saobraćajne nesreće, masovne nesreće, nezgode na plaži i sportske povrede.

Za tri prvoplasirane ekipe u obje kategorije obezbijeđene su nagrade u vidu pehara, medalja i priznanja, dok su sve ekipe dobile zahvalnice.

Takmičenje je zatvorila generalna sekretarka CKCG, Jelena Dubak, koja je navela da je za Crveni krst najvažnije da se kontinuirano povećava broj onih koji znaju osnove prve pomoći i da svi učesnici ujedno i pobjednici.

“Prvo mjesto na takmičenju, u kategoriji podmlatka, osvojila je ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad, drugo Osnovne škole „Milan Vukotić“ u Golubovcima i treće mjesto ekipa prve pomoći Osnovne škole „Dušan Bojović“ iz Nikšića”, saopšteno je iz CKCG.

U kategoriji omladine prvo mjesto osvojila je ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Tivat, drugo Opštinske organizacije Danilovgrad, i treće ekipa prve pomoći Stručne medicinske škole iz Podgorice.

Proglašene su i najbolje ekipe u spremnosti i snalažljivosti iskazanim na zabavnim poligonima.

Nagradu su dobili i markiranti koji su najuvjerljivije prikazali povredu/stanje.

Ovaj oblik rada Crvenog krsta je, kako su poručili, veoma važan, posebno sa aspekta pripremljenosti stanovništva za djelovanje u prirodnim nesrećama i drugim vanrednim stanjima, a i za pružanje prve pomoći i samopomoći u saobraćajnim i drugim vrstama nezgoda.

Izvor: cdm.me