DRUŠTVO

VLADA CRNE GORE: Povećan dječiji dodatak, socijalno preko cijele godine

Vlada Crne Gore je odlučila da poveća dodatak za djecu za 20 odsto, a ubuduće će se materijalno obezbjeđenje isplaćivati tokom cijele godine a ne do devet mjeseci godišnje, kako je bilo propisano do sada.

Ove novine su samo dio izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, o kojem je Vlada raspravljala na sinoćnoj sjednici.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić saopštio je da će tako za dijete korisnika materijalnog obezbjeđenja dodatak iznositi 23.68, za korisnika dodatka za njegu i pomoć 31.87, za korisnika uvećanog dodatka za njegu i pomoć 39.57, za djecu bez roditeljskog staranja 39.57 eura i za dijete čiji je roditelj, usvojilac, staralac ili hranitelj 23.68 eura.

Naknada za novorođeno dijete u porodici korisnika prava na materijalno obezbjeđenje se takođe uvećava za 20 odsto i iznosiće oko 130 eura, dok je za ostale građane iznos naknade ostao isti-108 eura.

Pravo na naknadu po osnovu rođenja djeteta za roditelja koji je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i studenta umjesto dosadašnjih 65.86  iznosi 79,03 eura.

Socijalno će moći da ostvare i stočari

Mada je do sada posjedovanje stočnog fonda bila smetnja za ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje, od sada će pojedinci i porodice koje žive na selu i koji imaju do dva uslovna grla stoke moći da ostvare pravo na isto.

Takođe, Vlada je istakla da se očekuje povećanje broja korisnika prava na materijalno obezbjeđenja zbog ukidanja naknada za majke.

Izvor: cdm.me