ART PREPORUKA

VEČERAS NA UNDERHILLFEST-U: ,,Zid smrti i tako to“, ,,Dum spiro spero“ i ,,Pavlenski – čovjek i moć“

Zid smrti i tako to

Film ZABRANJENO PUŠENJE U SARAJEVU reditelja Gianluce Loffreda prikazan je u četvrtak, 8. juna pred brojnom publikom u Vojnom objektu Zagorič. Gost Festivala bio je Sejo Sekson, gitarista i osnivač rok benda Zabranjeno pušenje, koji je na oduševljenje publike više od pola sata odgovarao na pitanja. Nakon toga, prikazan je film POSLEDNJI LJUDI U ALEPU, koji je nagrađen Gran prijem žirija na Sandensu za najbolje ostvarenje van američkog govornog područja.

Foto: Dalibor Ševaljević

UnderHillFest i ove večeri donosi zanimljiva i izuzetna ostvarenja.
Publika u Vojnom objektu Zagorič u Podgorici od 21 sat biće u prilici da pogleda film Mladena Kovačevića ,,Zid smrti i to“, rađen u koprodukciji Srbije i Hrvatske. Ovo ostvarenje iz 2016. godine prati priču Brankice koja je kao desetogodišnja djevojčica postala glavna atrakcija na vašarima širom bivše velike Jugoslavije, princeza na zidu smrti, kako su je zvali.
Uz stariju braću, legendarne akrobate, vozila je motor paralelno sa zemljom, po zidu šest metara širokog drvenog bureta. Danas ima 43 godine, šestoro unučadi i još izvodi iste zastrašujuće akrobacije. Braća odavno nisu pored nje, ona je jedina ostala, zarobljena između melanholičnih sjećanja i klaustrofobične egzistencije na posljednjem zidu smrti.
Podsjetimo i to da je ovaj film nagrađen na Beldocs-u 2016 – najbolji film, najbolja kamera, Visions du Réel-u 2016, Sarajevo Film Festivalu 2016, Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DOKUDOC 2016, Filmskom festivalu u Pančevu 2016, Međunarodnom festivalu kreativnog dokumentarnog filma MakeDox 2016 i Cinema City-u 2016.

Nakon toga, od 22.15 sati, takođe u Vojnom objektu Zagorič, biće prikazano hrvatsko ostvarenje iz 2016. godine ,,Dum spiro spero”, režisera Pera Kvesića.
Dum spiro spero je latinska izreka koja znači dok dišem, nadam se i koja je do danas ostala geslo onih koji se ne predaju do posljednjeg daha. Ispreplićući svakodnevicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svako umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje život pruža. Afirmisani pisac je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je literarno iskustvo progovorilo filmskim jezikom dosežući nivo njegove literature. Pojedinosti uobičajenog okruženja i svakodnevnog života uklapaju se u priču koja iz njih izvire. Ovaj je film umnogome one man show jer je uz scenario i režiju autor snimio sav materijal i svirao drombulju.
Podsjetimo i na nagrade ovog ostvarenja – ZagrebDox, Dani hrvatskog filma 2016, Grand prix; Nagrada Vedran Šamanović Pula Film Festival 2016; Liburnia Film Festival 2016. – Najbolji film; Festival svetske književnosti, Zagreb; KaLibar bestival, zadarski festival kvalitete i književnosti; Splitski filmski festival; Dok.Leipzig – međunarodna konkurencija; Festival La Cabina, Španija – Najbolji dokumentarni film; Festival dei popoli i Firenca – Najbolji srednjemetražni dokumentarac.

Za kraj večeri, u istom objektu, biće prikazan film njemačke režiserke Irene Langeman iz 2016. godine ,,Pavlenski – čovjek i moć”.
Tokom svog performansa ruski politički umjetnik Pjotr Pavlenski je zašio svoja usta, svoj skrotum ekserima zakucao na Crvenom trgu i zapalio vatru na vratima štaba ruske tajne službe kako bi izrazio svoj protest protiv ,,državnog terora”. Proveo je sedam mjeseci u zatvoru. Film prikazuje Pjotra Pavlenskog i njegovu zabrinutost za slobodu pojedinca suočenim sa državnom moći.
Vrijedi podsjetiti na priznanja i ovog ostvarenja – Dok Leipzig 2016, Germany, ArtDokFest Moscow 2016, Russia (opening film), FIPA Biarritz 2017, France, DocPoint IDF Helsinki 2017, Finland, One World, HRFF Prague 2017, Czech Republic, Chiayi Art FF 2017, Taiwan i Art FIFA Montréal 2017, Canada.

B.R.

kud duga