DRUŠTVO PREPORUKA

UKINUTE NAKNADE MAJKAMA: Evo koji je novi plan Vlade

Ministar finansija Darko Radunović kazao je na današnjoj konferenciji da je Odlukom Ustavnog suda Vlada zadužena da u roku tri mjeseca predloži novo rješenje za majke sa troje i više djece koje su ostvarivale pravo na naknade po tom osnovu. Posebnim zakonom utvrdiće se pravni status korisnica prava na te naknade i njime će se, kako je naveo ministar Radunović, otkloniti, “diskriminatorske posljedice i pravednije se raspodjeljuje novac iz socijalnih fondova”.

-Shodno tome je Vlada pristupila izradi zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda kojim se utvrđuje pravni status korisnica tih naknada, i otklanjaju diskriminatorske posljedice primjene neustavnih odredbi, a samim tim pravednija raspodjela sredstava socijalnih fondova- kazao je Radunović.

Zakonom je, kako je pojasnio, predviđeno da korisnice koje su pravo na naknadu ostvarile po osnovu radnog staža, a kojim je radni odnos prestao njihov odnos i koje su tri mjeseca prije prestanka radnog odnos imale prosječnu zaradu do 200 eura primaju neto iznos od 193 eura mjesečno, uvećan za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Neto iznos 264 eura mjesečno, uvećan za doprinose, primaće korisnice naknada koje su tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa zarađivale prosječno od 200 do 350 eura, a neto iznos od 336 eura  za one koje su zarađivale više od 350 eura

-Za ovu grupu predviđeno je da se obezbijede sredstva za isplatu doprionosa za PIO za vrijeme dok su ostvarivale pravo na naknade- istakao je Radunović.

On je pojasnio da korisnice starosti od 55-61 godinu naknadu u bruto iznosu primaju do sticanja uslova za odlazak u penziju, dok one starosti od 45-55 godina naknadu primaju pet godina, a one od 33-45 naknadu primaju tri godine.

Korisnice naknada koje su u trenutku ostvarivanja tog prava bile korisnice prava na penziju, vraćaju se kod Fonda PIO radi uspostavljanja korišćenja prava na penziju.

-Korisnice naknada koje su pravo ostvarivale po osnovu radnog staža a u trenutku ostvarivanja ovog prava su se nalazile na evidenciji nezaposlenih i ostvarivale su neke naknade u raznim iznosima i po raznim osnovama, zadržavaju svoje pravo i moći će da ga ostvare kod Zavoda za zapošljavanje- kazao je Radunović.

Kako je naveo, korisnice koje su svoje pravo ostvarile po osnovu evidencije na Zavodu, i koje su svoje pravo ostvarivale po osnovu materijalnog obezbjeđenja porodice (MOP), to će pravo zadržati, a ostale korisnice biće usmjerene na ecidenciju nezaposlenih.

Radunović je kazao da je mjesečno opterećenje budžeta prije ovih izmjena bilo 4,2 miliona eura, a nakon usvajanja novog zakona biće dva miliona i 50 hiljada eura.

Izvor:cdm.me