DRUŠTVO PREPORUKA

KLINIČKI CENTAR CRNE GORE: Ove godine 21 pokušaj samoubistva

U Klinički centar Crne Gore (KCCG) ove godine primljena je 21 osoba koja je pokušala samoubistvo, a među njima je najviše bilo onih koji su naumili da sebi oduzmu život trovanjem.

Kako su Pobjedi kazali iz te zdravstvene ustanove i u prošloj godini samoubistvo je uglavnom na isti način pokušalo 97 osoba, od čega su čak u 63 slučaja bile žene.

Kada je o godinama riječ, statistika pokazuje da pravila nema. Najmlađa osoba koja je digla ruku na sebe imala je 17 godina, a najstarija čak 89 godina. U Kliničkom centru kažu da nijedan pacijent koji je primljen zbog pokušaja samoubistva nije preminuo u Urgentnom centru.

Pokušaji samoubistva, prema riječima neuropsihijatra dr Mirka Pekovića predstavljaju signal da se nešto rđavo dešava.

-Nekada su problemi realni, zaista postoje, a postoji i dio ljudi, osoba ili pacijenata koji to rade teatralno, zbog nekih subjektivnih ili objektivnih problema i koji tim činom žele da nešto izdejstvuju ili riješe frustracije- objašnjava on.

Razlozi koji neku osobu navode na to da sebi oduzme život mogu, ističe Peković, biti banalni do onih svakodnevnih problema kao što su slab uspjeh u školi, nezaposlenost, otkazi, konflikti u porodici, alkoholizam, narkomanija i partnersko-ljubavni problemi.

Bez obzira koji je razlog u pitanju pokušaj samoubistva, upozorava dr Peković, zahtijeva hitnu intervenciju – kako porodice tako i društva, odnosno nadležnih zdravstvenih institucija.

-Pogrešno je nakon što osoba preživi ponašati se kao da se to nije desilo, neophodno je odmah reagovati jer se radi o intervenciji prvog reda- savjetuje dr Peković.

Izvor: Pobjeda/rtcg.me