DRUŠTVO PREPORUKA

GLAVNI GRAD: Gradonačelnik obilježio početak radova na IV koridoru biciklističkih staza

Nova staza će biti izgrađena od Bulevara Mitra Bakića, zatim Bulevarom Save Kovačevića, Bulevarom Crnogorskih serdara, preko mosta Union Bridge, Bulevarom Revolucije, Cetinjskim putem do kružne raskrsnice kod Tržnog centra ,,Delta City”, i nastavlja dalje Ulicom Marka Radovića prema Morači, uključujući krak saobraćajnicom uz rijeku Moraču do Ulice Ljubomira Rašovića.

Gradonačelnik Stijepović je istakao da se nakon izgradnje tri koridora biciklističkih staza može konstatovati da je gradska uprava uspjela u misiji da Podgoricu učini prepoznatljivom i po biciklističkoj infrastrukturi.

On je naglasio da je dužina nove staze od oko 8 kilometara u oba smjera što taj koridor čini najzahtjevnijim za izgradnju, uzimajući u obzir činjenicu da prolazi duž velikog broja gradskih ulica i bulevara, a samim tim je i finansijski najzahtjevniji u odnosu na ostale sagrađene i planirane koridore, jer je njegova vrijednost oko 365 hiljada eura.

Stijepović je istakao da su sredstva za realizaciju još jednog preostalog koridora obezbijeđena u Budžetu za tekuću godinu tako da će, kao što smo smo i obećali građanima Podgorice, do kraja mandata biti zaokružena biciklistička infrastruktura na najfrekventnijim saobraćajnicama u gradu.

„Projekat izgradnje biciklističkih staza na nedvosmislen način će poboljšati i kvalitet života u Glavnom gradu, jer će doprinijeti većoj bezbjednosti učesnika u saobraćaju, podizanju saobraćajne kulture i afirmisanju zdravih stilova života, i iz tog razloga ćemo i ubuduće nastaviti da stvaramo planske pretpostavke kako bi i nakon završetka predviđenih pet koridora, mogli da gradimo biciklističku infrastrukturu u svim novim saobraćajnicama u Podgorici”, istakao je Stijepović.

Osvrćući se na brojne projekte koji se trenutno realizuju na teritoriji Glavnog grada, bilo da se radi o donacijama, sredstvima iz budžeta Glavnog grada, ili posredstvom partnerstva sa građanima i Vladom, Gradonačelnik je podsjetio da je u toku rekonstrukcija Trga Bećir bega Osmanagića i Sahat kule, da se privodi kraju izgradnja Trga Argentina, da izgradnja vrtića na Starom Aerodromu teče planiranom dinamikom i da će radovi biti okončani početkom iduće godine, zatim da će natkrivanje plivačkog vaterpolo bazena biti završeno do kraja godine, kao i da se izgradnja Srednje stručne škole u Golubovcima, vrijedna više miliona eura, realizuje planiranom dinamikom.

Gradonačelnik je, takođe, najavio vrijedne investicije koje će početi da se realizuju tokom juna – sa partnerima, građanima sa područja Zatrjebča i iseljenicima iz tog kraja, Glavni grad će asfaltirati put Fundina-Zatrijebač u dužini od 12 km i širine 5,5 km. Takođe, otpočeće i I faza proširenja puta Golubovci-Mataguži-Tuzi.

„Za 32 mjeseca, koliko je aktuelna gradska uprava na vlasti, realizovane su, u postupku su realizacije ili u postupku pripreme za realizaciju investicije u vrijednosti od 260 miliona eura, što iz sopstvenih sredstava, donacijama, iz sredstava preduzeća ili sredstvima privatnih investitora. Ove cifre i investicije pokazuju da su nam građani na prvom mjestu i da se naša Podgorica razvija u pravom, evrospkom smjeru”, zaključio je gradonačelnik Stijepović.