ART SLAJDER

ZAVRŠEN ,,CITY GROOVE“: Rok zvuk za kraj festivala, nastupili ,,Psihomodo pop“, ,,Queen real tribute“ i ,,Highway“

Nastupom hrvatskog sastava ,,Psihomodo pop“ u pola dva sata ujutru, u noći između nedjelje i ponedjeljka, zvanično je završeno treće izdanje festivala ,,City Groove“.
Bilo je ovo veče pravog rok zvuka.
A prvi su ga na scenu donijeli članovi izvrsnog podgoričkog sastava ,,Highway“. Publika je uživala u obradama pjesama Džimija Hendriksa, ,,Depeche mode“-a, Bilija Ajdola, EKV, Dina Dvornika, Massima, ali je jednako dobro znala i tekstove njihovih autorskih numera poput ,,Samo tvoj“, ,,Lud“, ,,Bar na kratko“, a imala je priliku da premijerno čuje i novu pjesmu ,,Što dalje“ za koju će spot biti objavljen, kako je najavio gitarista Marko Pešić, za deset do 15 dana. Za kraj su ostavili numeru ,,Salt Lake“.
– Hvala vam puno. Uživali smo s vama. Nadam se da se vidimo i sljedeće godine – rekao je pjevač Petar Tošić.
Već u 22.30 binu su zauzeli članovi beogradskog sastava ,,Queen real tribute“. Publika je aplauzima, horskim pjevanjem i plesom pratila svaku pjesmu, od ,,One vision“, preko ,,Tie your mother down“, ,,I want it all“, ,,Kind of magic“, ,,Under pressure“, ,,Another one bites the dust“, ,,Who wants to live forever“, ,,I want to break free“, ,,Somebody to love“, Bohemian rhapsody“, ,,Crazy little thing called love“, ,,Radio Ga Ga“ i ,,The show must go on“, kojom je završen regularni dio u 23.50 sati.
Međutim, publika je bila toliko oduševljena njima da ih je pozvala na bis pjevanjem refrena numere ,,We will rock you“. Prvi član sastava koji se vratio na binu jeste bubnjar Radoš Ćapin u solo izvođenju u kojem je izvanredna publika držala ritam rukama. Na binu su nakon toga izašli i ostali članovi i izveli ,,We will rock you“, ,,We are the champions“, ,,Friends will be friends“, da bi se za kraj, uz zvuke pjesme ,,God save the Queen“ pjevač Ivan Ristanović publici poklonio u legendarnom crvenom plaštu i krunom na glavi.
– Našem bendu je prvi put da nastupamo u Podgorici u ovom sastavu i jedva čekam da ponovo dođem. Znam da će da bude lijepo – podijelio je Ristanović utiske nakon nastupa za MNE magazin.
Objašnjava nam da je bilo dosta tešku pripremati koreografiju i scenski nastup prve tri godine, ali, s obzirom da u ovom sastavu rade već sedam godina, onda je to postao dobar trening.
Ristanović za MNE magazin otkriva i to da su dobili povratne informacije od gitariste ,,Queen“-a Brajana Meja, koji ih je podržao i poručio im da nastave dalje.
– Bili smo četiri puta u Brazilu i onda su čuli za te nastupe. Nisam upoznao članove sastava ,,Queen“ kada su bili u Beogradu, ali moji drugari iz benda jesu – kazao je Ristanović za naš portal.
Dok je Ristanović sa nama podijelio utiske nakon koncerta, pjevač grupe ,,Psihomodo pop“ Davor Gobac za MNE magazin govorio je o očekivanjima pred nastup.
– Mislim da će biti dobra atmosfera. Ima dosta publike – rekao je Gobac za naš portal.
Naredne godine biće obilježeno 35 godina postojanja benda, 30 godina od objave prvog albuma, ali i 20 godina od otvaranja prve samostalne izložbe Davora Gobca.
– Prolazi to vrijeme, kaj ne, a ja se i dalje osjećam ko da je ‘88 – kazao je Gobac za MNE magazin kroz smijeh.
Nada se da će nešto napraviti da obilježe taj jubilej.
– Znaš kaj, ne slavimo prečesto te jubileje. Imali smo za 20 i za 30 godina. Možda pomaknemo, da čuvamo za 40 – rekao je Gobac za naš portal.
Imaju i novih pjesama, potvrdio je on našu informaciju.
– Dvije su već tu. Njih je snimio poznati američki producent Stiv Albini koji je radio ,,Nirvanu“, ,,Zeppeline“. I imamo taj novi hitić, sviraćemo ga večeras. Izašao je i spot za tu pjesmu, a radila ga je naša prijateljica Mare Milin – ovim je Gobac zaključio naš razgovor.
Kako je i rekao, tako je i bilo. Novom pjesmom ,,Sve će biti u redu“ otvoren je u 00.19 sati njihov nastup. Uslijedile su ,,Telegram Sam“, ,,Ja sam izvan zakona“, ,,Volim crtane filmove“, ,,Kad sam imao 16“, ,,Bomba“, ,,Frida“, ,,Osjećam se haj“, ,,Ramona“ i druge.
– Dugo nismo bili u Podgorici. Ove godine slavimo 34 godine postojanja i sviramo rokenrol – kazao je publici Gobac što je ona pozdravila s oduševljenjem.
Zapjevao je zatim ,,Ona odlazi“.
– A sada pjesma o jednom velikanu, filozofu, humanisti – najavio je Gobac pjesmu ,,Ja volim samo sebe“.
Posljednja numera koju je otpjevao, uz izvanredni bend, jeste ,,Sexy magazin“.
– Laku noć. Hvala lijepo – pozdravio je Gobac riječima publiku koja je sinoć bila sjajna i pjevala iz glasa i srca sve pjesme ,,Psihomodo popa“, te pravila šutke.
Gopca je pozivala na bis riječima ,,još“,  ,,bis“, ,,Davore, vrati se“, ,,samo jedan bis“, ,,samo dvije pjesme“, ,,Davore, i mi smo željni“, to je bio kraj nastupa.

This slideshow requires JavaScript.


Festival, u organizaciji agencije ,,Comfortably numb“, dio je ,,Podgoričkog kulturnog ljeta 2017“. Na ovogodišnjem izdanju nastupili su DJ Cule, Antoine Clamaran, Bob Sinclar, ,,Nighthawk“, ,,Morcheeba“, Zlatan Stipišić Gibonni, ,,Highway“, ,,Queen real tribute“ i ,,Psihomodo pop“.
Ove godine Festival je imao i svoju ekološku stranu, učestvujući u projektu UNDP-a ,,Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”. Tako će 50 centi od svake prodate ulaznice biti uplaćeno za takozvani Zeleni fond.
B.R.
Foto: Boris Šekularac