ART PREPORUKA

PODGORIČKO KULTURNO LJETO: Ivan Novak iz ,,Laibach”-a u srijedu otvara UnderHillFest

Projekcijom filma ,,Dan oslobođenja” reditelja Mortena Traavika i Uġisa Oltea biće otvoren 8. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma – UnderhillFest u srijedu, 7. juna u 20.30 sati u Vojnom objektu Zagorič (II crnogorskog bataljona, Podgorica), rekao je na današnjoj konferenciji za novinare PR UnderhillFesta Miroslav Minić.

– Film govori o bendu Laibach, koji je u sklopu svoje turneje Liberation Day u avgustu 2015. održao koncert u glavnom gradu Sjeverne Koreje Pjongjangu, u pozorištu Ponghwa. U publici je bilo 1.500 ljudi koji su 45-minutni nastup slovenskog benda posmatrali kao pozorišnu predstavu. Nastup benda Laibach u Sjevernoj Koreji je filozof Slavoj Žižek opisao kao najfascinantniji kulturni, ideološki i politički događaj 21. vijeka – kazao  je o filmu Miroslav Minić i dodao da je gost Festivala član benda Laibach Ivan Novak, koji će se obratiti publici nakon projekcije filma.

Selektor filmskog programa je kao i ranijih godina Vuk Perović, koji je saopštio da će na ovogodišnjem festivalu biti prikazano 24 ostvarenja.
– Kao i ranijih godina filmovi biće podijeljeni u tri kategorije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku, a podgorička publika moći će da vidi najbolja ostvarenja koja su dobijala nagrade na svjetskim festivalima – istakao je Perović.
O nagradama odlučivaće žiri koji čine reditelji Morana Komljenović (Hrvatska), Biljana Tutorov (Srbija) i Pavle Simonović (Crna Gora), koji je i bio na konferenciji za novinare.

On je istakao značaj UnderhillFesta, naročito za studente režije jer dokumentarizam ima značajno mjesto u istoriji crnogorske kinematografije.
U okviru 8. UnderhillFesta, 12, 13. i 14. juna, biće održan i program ,,U FOKUSU”, koji Festival realizuje s Centrom za ženska prava.
– Biće prikazana tri filma ,,Ingrid Bergman – njenim riječima”, ,,Marta i Niki” i ,,Idoli Tokija”. Sve projekcije biće održane u Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović” s početkom u 18 sati. Nakon projekcije filmova predviđeni su razgovori o filmu – istakao je Marko Jusić iz Centra za ženska prava.
U okviru svog 8. izdanja, biće realizovan program posvećen razvoju projekta za autorke dugometražnih dokumentarnih filmova iz regiona.
– Program se zove ,,RAD” (radionica za autorke dokumentarnih filmova), a sastoji se od intenzivnih trodnevnih predavanja i radu na razvoju prijavljenog projekta. Na kraju radionice, najbolji projekat će biti nagrađen iznosom od 500 eura koje dodjeljuje Centar za ženska prava – naglasio je Jusić, dodajući da će radionice biti organozovane 12, 13. i 14. juna na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, a predavačice su Biljana Tutorov, Lejla Dedić i Jelena Maksimović. Program realizuju uz prodršku Fondacije Petrović Njegoš i NVO Centar za ženska prava.
Na 8. UnderhillFestu biće organizovan i ,,Edukativni program”.

– Kao i prošle godine organizujemo ,,Dokuškolu” – dvodnevnu školu dokumentarnog filma za završne razrede srednje škole, koja će biti održana 10. i 11. juna u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš u Dvorcu Petrovića. Predavač je reditelj Rajko Petrović, direktor festivala Slobodna zona. Dokuškola se realizuje uz podršku Fondacije Petrović Njegoš – saopštio je Minić.

Na konferenciji za novinare prisustvovala je i Nela Savković-Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada. Ona je istakla da je Glavni grad podržao UnderhillFest zbog značaja festivala i važnosti dokumentarnog filma i saopštila da se festival održava u okviru ,,Podgoričkog kulturnog ljeta 2017”.

Kompletan program i sve o UnderhillFestu čitaoci mogu naći na www.underhillfest.me.
Mn. M.

Foto: Dalibor Ševaljević