PREPORUKA ZDRAVLJE

MEDICINA: Hoće li nova verzija antibiotika moći da pobijedi superbakteriju?

Američki naučnici napravili su noviju i bolju verziju vrlo važnog antibiotika vankomicina koji bi mogao da pobijedi jednu od najopasnijih superbakterija, piše magazin PNAS.

Nova verzija vankomicina proizvedena je tako da bude hiljadu puta jača od stare verzije lijeka. Ovaj antibiotik bori se protiv bakterije na tri različita načina, i tako je onemogućuje da izbjegne “napad” i preživi. On, međutim, tek treba da bude testiran na životinjama i ljudima. Istraživači sa The Scripps Research Institute, koji je i razvio lijek, vjeruju da bi antibiotik mogao da uđe u upotrebu za pet godina.

Doktore su zabrinule superinfekcije koje su otporne na vankomicin, posljednjeg sredstva u borbi protiv nekih ozbiljnih infekcija, a u pitanju su uglavnom bolničke infekcije za koje je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da predstavljaju najveću opasnost po ljudsko zdravlje. Neki antibiotici još mogu da djeluju na superbakteriju poznatu kao VRE (vankomicin rezistentni enterokok), ali vankomicin je, poslije šezdeset godina upotrebe, počeo da posustaje. Zato je tim istraživača radio na modifikaciji molekularne strukture starog lijeka kako bi ga učinio efikasnim za napad na bakteriju tamo gdje je najslabija, uništavajući njen ćelijski zid.

“Biće jako teško razviti rezistentnost na takav antibiotik. On je napravljen specifično da spriječi bakteriju da postane otporna”, kaže vođa studije dr Dejl Boger.

Tako modifikovan lijek bio je sposoban da ubije bakteriju u laboratoriji i da zadrži skoro punu snagu i čak posle 50 izlaganja bakteriji.

Izvor: nedeljnik.rs