ART PREPORUKA

HUMANITARNI KONCERT U CNP-U: Prikupljeno je 1988€

U nedjelju 28. maja na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati održan je muzičko-scenski spektakl pod nazivom „Na dobrom glasu“. Uz pratnju revijalnog orkestra CNP-a pod dirigentskom palicom Radovana Papovića, crnogorski glumci su izvodili popularne pop, rok i džez melodije, govorili poeziju i plesali. Koncert je humanitarnog karaktera i sav prihod od ulaznica biće doniran Institutu za dječije bolesti Kliničko bolničkog centra Crne Gore. Prikupljeno je 1988€.

Ova manifestacija je održana prvi put u istoriji Crnogorskog narodnog pozorišta i organizovana je u sklopu bogatog programa povodom obilježavanja jubileja – 20 godina obnove pozorišnog zdanja.
Orkestraciju i aranžmane potpisuju Radovan Papović, Vjera Nikolić i Vili Ferdinandi, scenografiju Ivanka Vana Prelević, reditelj programa je Goran Bulajić, a izvršna producentkinja je Jelena Milošević.

– Imamo dva razloga zbog kojih smo večeras ovdje. Dvadeset godina od otvaranja nove zgrade Crnogorskog narodnog pozorišta i 40 godina rada našeg prijatelja Radovana Papovića. Neću više govoriti, neka muzika krene – kazao je umjetnički direktor CNP-a Branimir Popović i zapjevao numeru ,,Sway” Dina Martina.

Julija Milačić je, uz ovacije publike, izvela pjesmu Nine Badrić ,,Nek ti bude kao meni”, a kasnije je svojim plesom upotpunila doživljaj publike dok je Dubravka Drakić pjevala ,,Što te nema” Jadranke Stojaković. Jadranka Mamić izuzetno emotivno otpjevala ,,Summertime” Džordža Geršvina. Smiljana Martinović je briljirala izvodeći hrvatsku narodnu pjesmu ,,Čula jesam” i ,,Džemper za vinograd” Miladina Šobića, a posebno kao prateći vokal, uz Vanju Jovićević i Jelenu Nenezić Rakočević Simu Trebješananu dok je izvodio Džibonijevu pjesmu ,,Posoljeni zrak i razlivena tinta”. Izuzetno šarmantan nastup priredio je Željko Radunović izvodeći ,,Alabama song” od Doorsa. Nada Vukčević je predivno otpjevala numeru Darka Kraljića ,,Bez nade”. Vanja Jovićević je prvo oduševila publiku plešući tango sa Milošem Krivokapićem, a potom je pred sam kraj koncerta maestralno otpjevala ,,Historia de un amor” Karlosa Almarana, upotpunjenu plesnom tačkom Sanje Popović i Filipa Živkovića. Branka Femić i Dejan Đonović su, na opšte oduševljenje publike, otpjevali ,,Čamac na Tisi” Darka Kraljića. Ana Vujošević je dobila ovacije za svoje enerično pjevačko-plesno izvođenje numere ,,Dream on” Aerosmita, a kasnije je recitovala pjesmu svog oca Ratka Vujoševića ,,Au revoir Montenegro”.
Aleksandar Gavranić je recitovao stihove svoje pjesme ,,21”, kao i Željko Vujović koji je rekao da je stihove za pjesmu ,,Tebi moja” napisao ,,posebno za ovu priliku, između dvije probe, između dva papira, između dva života”, i publika ih je ispratila dugim aplauzom. Kristina Obradović dirnula je publiku recitujući ,,Posmrtni marš klovnova” Mike Antića, a Žana Gardašević Bulatović je uz času vina predivno odrecitovala ,,Ljubomoru” Danila Jokanovića i ,,Odu” Marine Cvetajeve. Stihove je govorio i Mirko Vlahović, nakon čega je boemski šarmantno otpjevao ,,Djevojku iz moga kraja” Arsena Dedića, kao i Branimir Popović koji je prije izuzetno emotivnog izvođenja Modunjove ,,Amara terra mia” odrecitovao ,,Bez svega mogu” Vita Nikolića.
Jelena Nenezić Rakočević je otpjevala je Abinu numeru ,,The winner takes it all”, a Slavko Kalezić predstavio se pjesmom Harolda Arlena ,,Over the rainbow”. Marija Đurić je fantastično otpjevala “Dov’e l’amore” Šer. Predviđeno je da se koncert završi izvođenjem Montenove pjesme ,,Zemljo moja”, koju su pjevali svi glumci, ali je oduševljena publika tražila bis pa je Branimir Popović ponovo izveo ,,Sway”, čime je napravio fenomenalnu atmosferu, kako na bini, tako i u publici.

Dirigent Radovan Papović izjavio je da je sinoć bio presrećan iz više razloga.

– Prije svega, vjerujem da smo napravili nešto što u Crnoj Gori do sada mislim da nikada nije bilo. Zatim, pokazali smo da dvadeset glumaca, ne samo da izvrsno glume, nego izvrsno i pjevaju. Promovisali smo mladi orkestar, koji bih ja prije nazvao ,,staro-mladi” jer u njemu sviraju i doajeni koji su 30 godina svirali u ansamblima, ali i mladi umjetnici iz muzičkih škola. Ono što je najvažnije jeste to da je publika uživala od prvog do zadnjeg minuta. Ovo je samo mali dio onoga što mi možemo da pokažemo. Kada bismo imali priliku da više i duže vježbamo ovo bi mogao da postane tradicionalan koncert, ono što smo sinoć pružili publici mogao je da bude izvanredan Novogodišnji koncert.

Ana Vujošević kazala je: ,,Sinoć smo svi u CNP-u, i akteri i publika, proizveli jedan veličanstven događaj, motivisan humanošću. Uživali smo u nevjerovatnoj razmjeni energija, divnih emocija i za očekivati je da će se ovakve večeri češće događati. O talentima i ljepoti naših glumaca i muzičara, suvišno je govoriti.”

Aleksandar Gavranić izjavio je: ,,Večeras se dogodila lijepa stvar je se osjetilo ono što nam jako često nedostaje: zajedništvo, kolegijalnost, međusobna podrška, dobronamjernost. Nadam se da smo svi nešto naučili iz ove noći, i drago mi je da smo se okupili da pomognemo nekome. Koliko bi nam svima bilo lakše da to češće radimo.”

Marija Đurić izjavila je da se naporan dvomjesečni rad višestruko isplatio.

– Jeste da scena pripada glumcu ali ovog puta je to bilo u nekom pjevačkom zadatku, i bilo je jako stresno pripremati se za nastup. Prezadovoljna sam kako je protekla noć jer smo imali sjajane povratne reakcije publike. Voljela bih da se ovo ponovi jer vjerujem da bismo mnogo više ponudili publici, sada kad smo probili led.

kud duga