ART PREPORUKA

BOGATO ,,PODGORIČKO KULTURNO LJETO”: Poseban program za mlade, ,,Yu grupa”, ,,Neverne bebe”, Frano Lasić…


Publika ,,Podgoričkog kulturnog ljeta 2017” imaće prilike da uživa u raznovrsnom i bogatom programu od 31. maja do 17. septembra. Glavni grad je pripremio 31 program, realizovan u 60 dana, sa budžetom od 89.620 eura.
Željeli su, kaže na današnjoj konferenciji u Multimedijalnoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport, mr Nela Savković-Vukčević, da program bude kvalitetan.
– Ove godine pripremili smo raznovrsne i značajne programe i nastojali smo da ono što smo rekli održimo, da se programi odvijaju na raznim lokacijama, uvijek insistirajući na mediteranskom identitetu i slobodnim prostorima koji svakako u ovom trenutku mogu postati i galerija i pozornica – kazala je Savković-Vukčević.
Posebna pažnja je, dodaje, posvećena mlađim sugrađanima, djeci i tinejdžerima. Tako će sve predstave za njih biti besplatne, a to su 10. juna ,,Romeo i Julija” Emilije Mrdaković (Dodest, 20 sati), ,,Kod Nojeve barke u osam” (17. jun, Dodest, 20 sati) i ,,Mi djeca sa stanice ZOO” (18. jun, Dodest, 20 sati).
Pored toga, najmlađe očekuju i sjajni međunarodni programi, pa će tako 27. juna od 21 sat na Trgu nezavisnosti i 28. juna, u 21 sat na Platou kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom, mališani imati priliku da vide kako to gost iz Italije Oto il Bazoto pravi figure od balona i kakve im je sve to pozorišno-cirkuske tačke pripremio 4. jula na Trgu nezavisnosti Barto iz Belgije, te na koji to način će gosti iz Italije Due mondi donijeti 29. jula na Trg nezavisnosti od 21 sat, poruku ljubavi i mira.
Nije to sve. Glavni grad pripremio je za njih i šesti Međunarodni festival folklore za djecu i mlade ,,Skoči kolo da skočimo”, od 11. do 14. jula, na čak tri lokacije – Trgu nezavisnosti (11, 12. i 13. jula, od 21 sat), ,,Delta city”-u (14. jul, 17.30 sati) i ,,Mall of Montenegru” (14. jul, 20 sati).
– Glavni grad odlučio je da intenzivnije podrži ovu manifestaciju cijeneći da dolaze djeca iz raznih zemalja, da i na taj način predstavimo sve naše tradicije, da drugačije prožive našu državu i omogući se gostovanje našim folklornim grupama – istakla je Savković-Vukčević.
Međunarodni festival lutkarstva biće održan u KIC-u ,,Budo Tomović” od 13. do 17. septembra, u dva termina – 18 i 20 sati.
Biće ovo i bogato izvanrednim koncertima ,,Podgoričko kulturno ljeto”. Publiku već na otvaranju na Trgu nezavisnosti, od 21 sat, dočekuje Revijski orkestar ,,Allegro vivo”, sa dirigentom Radovanom Papovićem na čelu.
– U pitanju je koncert pod nazivom ,,Muzika raspoloženja”. Nastupiće crnogorski umjetnici, studenti, instrumentalisti Muzičke akademije i muzičkih škola ,,Vasa Pavić” i ,,Andre Navara”. Čućemo razne popularne klasične kompozicije sa poznatim i priznatim vokalnim izvođačima – približila je Savković-Vukčević što će to publika imati priliku da čuje na otvaranju.
Sjutradan, na istom mjestu i u isto vrijeme, publiku dočekuje i premijerno predstavljanje albuma ,,Balkan, Mediteran, orijent” koje će donijeti duo gitara Srđan Bulatović i Darko Nikčević.
Muzička čarolija nastavlja se uz ,,City Groove”, na Stadionu malih sportova, od 2. do 4. juna, a onda i 11. juna kada će ,,Capital plazom” odzvanjati zvuci džeza na ,,Made in New York džez festivalu”.


KUD ,,Crvena stijena” pripremio je predstavljanje igara iz Crne Gore na Stadionu ,,Crvena stijena”, 18. juna u 21 sat.
Slaven Knezović publiku će sa gostima iz Crne Gore i šire dočekati 20. juna u Velikoj Sali KIC-a ,,Budo Tomović” u 21 sat.
Ambasada Savezne Republike Njemačke i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada priredili su u sklopu Dana Njemačku pravu poslasticu, pa će tako 23. juna na Trgu nezavisnosti publika biti u prilici da uživa u muzici kvinteta Duška Gojkovića (21 sat), a 24. juna na istom mjestu, u isto vrijeme čeka ih i DJ Dyko.
,,Yu grupa” zasviraće na platou KIC-a ,,Zeta” 3. jula od 21 sat, Simfonijski orkestar Muzičkog centra Crne Gore na Trgu nezavisnosti 5. jula od 21 sat, ,,Neverne bebe” zauzeće scenu na Trgu nezavisnosti 6. jula od 21 sat, Žuti Serhatlić sa gostima i Velikim narodnim orkestrom zasviraće na istom mjestu 7. jula, dok 10. jula, u Veliku salu KIC-a ,,Budo Tomović” ulazi glumac Frano Lasić koji je prirediti koncert.
Folklorno-plesna grupa ,,Motaram Sundesha & Party” donijeće kulturu i zvuke Indije 27. jula na Trg nezavisnosti od 21 sat.
U avgustu, 13, biće održan završni koncert mentora i polaznika Ljetnjeg kampa za kamernu muziku u Muzičkoj kapeli na Kruševcu od 21 sat.
Što se tiče kvalitetnih filmova, Glavni grad podržao je ,,Džada film fest”, koji se od 5. do 11. juna održava na nekoliko podgoričkih lokacija, a otvara ga Vinko Brešan, kao i ,,Underhill fest” koji filmove donosi u Kasarnu ,,Morače” i JU Narodnu biblioteku ,,Radosav Ljumović” od 5. do 17. juna.
Tu je i predstava ,,Mirandolina” Karla Goldomija iz Tirane, a biće održana 30. juna na Velikoj sceni KIC-a ,,Malesija” od 20 sati.
Važan segment svakako su i književne večeri, a tako ljubitelje dobrog stručnog djela očekuju promocija kapitalnog djela ,,Pop Dukljanin Sclavorum regnum” koju je pripredio Danilo Radojević (13. jun, Terasa zgrade Gradskog parlamenta, 21 sat), zatim ,,Pejzaž bez prostora” Sretena Vujovića (15. jun, plato ispred Narodne biblioteke), kao i ,,Dijalektologija crnogorskog jezika” Adnana Čirgića (1. jul, plato ispred Narodne biblioteke, 21 sat), pa ,,Crnogorski generali u Kraljevini SHS/Jugoslaviji (1919-1941)” Srđe Martinovića (8. jul, Plato ispred Narodne biblioteke, 21 sat) i ,,Prilozi proučavanju Ljetopisa popa Dukljanina i ranosrednjovjekovne Duklje” Steva Vučinića (5. septembar, plato ispred Narodne biblioteke, 21 h).
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga