DRUŠTVO PREPORUKA

NA TRGU NEZAVISNOSTI U PODGORICI: Nacionalni parkovi Crne Gore obilježili Evropski dan parkova

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore – Direktorat za klimatske promjene, Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Glavnim gradom Podgorica, Agencijom za zaštitu životne sredine, Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju, obilježilo je danas jedan od najznačajnijih međunarodnih ekoloških datuma „Evropski dan parkova“, u Podgorici na Trgu nezavisnosti.
Sa manifestacije je poslata jedinstavena poruka o važnosti očuvanja životne sredine i umanjenja posledica od klimatskih promjena, kako bi šume, vodu, prirodu, nacionalne parkove, koje smo pozajmili od budućih generacija, sačuvali.
Na štandovima su se građani mogli informisati o klimatskim promjenama, posledicama koje zbog njih nastaju, i na koji način ih možemo ublažiti, ali i o nacionalnim parkovima i uticaju klimatskih promjena na zaštićena područja.
S obzirom da je jedan od načina ublažavanja klimatskh promjena pošumljavanje posjetiocima je danas podijeljeno je 300 sadnica lišćara i četinara koje je donirala Uprava za šume Crne Gore, kao i 300 sadnica sezonskog cvijeća koje je donirala poljoprivredna apoteka „Agro euro”, koja posluje u okviru preduzeća „M&D Aligrudić kompani“. Određeni broj sadnica doniran je i osnovnim školama „Pavle Rovinski“, „Sutjeska” i „Vladimir Nazor“, za uređivanje školskih dvorišta. Rasadnik „Ekoplant“je donirao stotinjak sadnica ukrasnog i ljekovitog bilja i voćaka posjetiocima događaja, kao i oko stotinjak sadnica OŠ „Radojica Perović“ iz Podgorice za uređenje dvorišta.

Učenici eko-sekcija iz osnovnih škola „Pavle Rovinski“, „Sutjeska“ i „Vladimir Nazor“, koje sprovode program „Eko-škola“ Zavoda za školstvo, učestvovali su u programu, a posebnu pažnju izazvao je nastup baletske grupe „Alegro“ iz Podgorice.
Podsjećamo da je Evropski dan parkova proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, odnosno devet nacionalnih parkova u Švedskoj 24. maja 1909. godine.
Ovogodišnji Evropski dan parkova obilježava se pod sloganom: „Promjena klime mijenja parkove” (Changing climate, changing parks).