DRUŠTVO SLAJDER

DR RANKO RAJOVIĆ NA PREDAVANJU U PODGORICI: Odgajamo statičnu djecu u čijem rječniku je ,,dosada” česta riječ

Autor NTC programa i član Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu neuroendokrinolog dr Ranko Rajović održao je juče u Podgorici  seriju predavanja i seminara za vaspitače i građane. On je govorio o značaju rane stimulacije kod djece koju podstiču roditelji, o problemu savremenog roditeljstva koje je suočeno sa modernom tehnologijom pod čijim uticajem odgajamo ,,statičnu djecu” i potrebi korjenite promjene u pristupu cjelokupnom obrazovnom sistemu.

Ovaj istaknuti stručnjak  je kazao da je dosada danas česta riječ u dječijem rječniku a da ona proizilazi iz stresa jer su djeca uglavnom deprimirana kad idu i borave u školi. Naš obrazovni sistem nas uči da ćutimo ako nešto ne znamo umjesto da razvija razmišljanje. Učenje na pamet ne valja jer nije dobro na duži rok. Finsku svi žele da kopiraju jer je njihov obrazovni sistem rada dao odlične rezultate ali on nije primjenljiv kod nas i to moramo da imamo na umu. Svaka zemlja treba da ima svoj model jer su okruženje, genetika i jezik najvažniji u razvijanju inteligencije – ocijenio je dr Rajović.         

Prema njegovim riječima obrazovni sistemi nedovoljnu pažnju poklanjaju funkcionalnom obrazovanju. 

-Istraživanja koja smo radili pokazala su da su učitelji prvaka iz generacije u generaciju nezadovoljni sa djecom koja se upisuju u školu. Naime, neophodno je da roditelji preuzmu veću odgovornost i da djeci do polaska u školu omoguće učenje kroz igru. Ta rana stimulacija je neophodna za pravilan rast i razvoj – ocijenio je dr Rajović.

Djeca ne mogu da napreduju mentalno ako gledaju u TV ili ekrane od kompjutera i tablet uređaja četiri sata dnevno, kaže on i dodaje da neko o tome mora da vodi računa.

-Savremeno doba donijelo nam je i porast oboljenja među najmlađom populacijom pa tako sve više djece ima poremećaje pri hodu, disleksiju, dijebetes i druge koje isključivo imaju veze sa nedovoljnom fizičkom aktivnošću. Zato ukoliko želite da imate zdravo dijete nastojte da, ako ispred ekrana provodi pola sata, za uzvrat mora biti na vazduhu bar sat vremena ali ne sa telefonom i tabletom nego u pokretu – poručio je dr Rajović i dodao da je po posljednjim ispitivanjima u 50 odsto slučajeva uočen poremećaj motorike i govora kod djece.

On je ocijenio da bi posao odgovornog roditelja morao da bude da napravi granice u okviru kojih će se dijete kretati jer ako to ne uradimo, kako kaže, izgubićemo ih.

Većinu grešaka roditelji naprave zbog prenaglašene potrebe da zaštite dijete što je prva i najčešća greška.

-Mi se radujemo kad vidimo da su srećni, a ne shvatamo da ih upropaštavamo tako. Upotreba moderne tehologije bez ograničenja, nemogućnost postavljanja granica, nedovoljno kretanja, neurovanotežena i nezdrava ishrana, kasni odlasci na spavanje i previše obrađena hrana su uzročnici mnogih problema. Moramo naći način da ih zainteresujemo za okruženje i stimulišemo na pravi način – kazao je dr Rajović.

I.M.

2 Responses to DR RANKO RAJOVIĆ NA PREDAVANJU U PODGORICI: Odgajamo statičnu djecu u čijem rječniku je ,,dosada” česta riječ