ART PREPORUKA

DELTA CITY PODGORICA: Promovisan roman ,,Seti se naše ljubavi” Vesne Dedić

Novi roman Vesne Dedić promovisan je juče u ,,Delta city”-ju u Podgorici, u okviru manifestacije ,,Bulevar ženskih tajni by Sanja & Vesna”, koje organizuju upravo Dedić i Sanja Marinković.
– Korzo. Dvorište Gimnazije ,,Slobodan Škerović”. Skaline – sve su to bile asocijacije Dedić na naslov romana ,,Seti se naše ljubavi”.
Kaže da su žene više razapete i napaćene od muškaraca u 21. vijeku.
– Obično se govorilo, život crnogorske žene na selu. Pa je težak, i fizički i psihički, i moraš da poštuješ pravila da preživiš. Mislim da je danas teže zato što ja moram, i svaka od nas, sve ono što je napravila moja baba, plus, sve ono što je dodao 21. vijek. A to je – moraš da radiš, da ustaješ, da vodiš dijete u vrtić ili školu, da imaš para da voziš dobra kola, da imaš para da odeš kod kozmetičara, da stigneš do tog kozmetičara, da poštuješ sva pravila života u gradu, trudiš se da pokriješ te podočnjake koje ima svako od nas – rekla je Dedić.
Javnost, dodaje, nikad ne vidi one trenutke ,,kada smo najsrećniji”.
– Iako negdje izgleda gubitnički vjerovati i držati se toga da treba prihvatiti život onakav kakav jeste, a samo ponekad sanjati kakav bi mogao biti, mislim da je to vrlo važno. Mislim da su mnoge od nas postale nesrećne zato što nisu gledale u svoj lonac, već u tuđi, nisu gledale u svoj krevet, već u tuđi, nisu gledale u svoj prozor, već u tuđi, i mislim da je veoma važno prihvatiti, prije svega, sebe onakvom kakva jesi, a onda i svoj život, razgovarati svakoga dana, prije svega, sa sobom, pa s onima koji su oko tebe, pa tek onda sanjati neka druga mjesta, neke druge ljude ili neku drugu sreću – istakla je Dedić.
Moderatorki Sanji Marinković Vesna Dedić objasnila je da ,,ovo je Podgorica, i mi smo sve ovdje vaspitane – može da boli, može da ruši, može da nema, može da bude najteže, mi ćemo se sve ovdje smješkati i govoriti kako nam je najljepše.”
Drago joj je, dodaje, da je roman izašao prije dvije nedjelje, a komentari su već predivni, ,,jer je meni svaki put sve teže i teže da se susrećem s mišljenjima čitalaca, odgovornost je veća.” Kaže da je dobila poruke da su neke mlađe žene istetovirale djelove romana, neke su se žene ponovo zaljubile u supruga baš u trenutku kad su mislile da je svemu kraj, te da misli da je opet za žene napisala roman koji će ih pred spavanje, na plaži, u bašti, podstaći da porazgovaraju sa samom sobom i da vide šta joj je najpametnije u životu.
Nije htjela da priča o temi kojom se bavi u romanu, seksu, u Podgorici.
– Stvarno, u Beogradu mogu da pričam o tom segmentu mog romana, ali ja o seksu u Podgorici neću ni riječi – našalila se Dedić.
Mislila je, kaže Dedić, da nikada neće napisati roman u kome će se viša žena pronaći, ali ih ima sa ovim romanom na stotine koje joj se javljaju sa rečenicom: ,,U ovome sam pronašla sebe.”
– Ista je situacija, i u Podgorici, i u Beogradu, čak i u Skoplju, mi na ovim prostorima na Balkanu dižemo spomenike heroju, junacima, braniocima, a nigdje da se podigne neki spomenik majci, spomenik ženi, jer neko je te pobjednike i te junake i branioce i heroje rodio i nahranio i zagrlio i mislim da je vrlo važna linija mog romana koja govori da svaka žena treba da se trudi, čini, daje sve od sebe, da bude pobjednica, a ne žrtva u svom životu – poručila je Dedić za kraj.
Dedić je nakon promocije potpisivala roman, razgovarala i fotografisala se sa poštovaocima njenog rada.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga