MODA MODA_IZDVOJENO

MODNI ŠOU U KAZINU MERIT U BUDVI: Slobodanka Seka Martinović predstavila kolekciju kaftana

Sinoć je u kazinu Merit u Budvi dizajnerka Slobodanka Seka Martinović predstavila kolekciju ,,Rachel” i tim povodom priredila svojevrsni modni šou neviđen do sada na modnim manifestacijama. U specifičnom ambijentu kazina, uz latino muziku, predstavljeno je 30 modela koje su nosile dame prepoznatljive u javnosti Crne Gore: arhitektica Vlasta Mandić iz Kotora, direktorica KIC-a Snežana Burzan, psihološkinja Radmila Stupar-Đurišić, operska pjevačica Aleksandra Vojvodić, novinarka Bojana Jelić, pjevačica Andrijana Božović, menadžerka Larisa Jovanović, TV lice Dušica Vugdelić, novinarka Dušanka Duda Bašić…Seka Martinović je za MNE magazin podsjetila da je kaftan i danas važan elemant  etno kulture, i da je dobio široku namjenu u svakodnevnoj upotrebi na svim meridijanima, od plaže do crvenog tepiha.

-Jednostavan po formi, akcentuje ljepotu i suptilnost tkanine od koje je napravljen, idealan za sve figure i godine, bez obzira da li imate savršenu liniju ili, pak, višak oblina. Imperativ mršavosti i mladalačkog izgleda diskriminiše sve žene koje ne spadaju u tu kategoriju, pa je ova kolekcija, poruka i doprinos borbi protiv diskriminacije u tom kontekstu. Jer, svaka žena je lijepa na svoj način i manekenka u sopstvenom životu. Krajnji konzumenti mode koja se prikazuje na revijama većinom su žene koje su daleko od proporcija koje su važeći kanon ljepote. Što ne znači da nisu lijepe sa 40, 5o, 6o, čak i sa 7o i više godina-kaže Seka Martinović.

Dizajnerka smatra da poslije ,,Jovanke Broz”(multimedijalnog projekta i modne revije realizovanih u septembru 2015.), koja je bila, kako kaže,  ,,moj stvaralački limit i moj dizajnerski najveći uspjeh do sada”, teško da može osmisliti nešto u toj mjeri intenzivno, dobro, kvalitetno, nešto što je obilježilo popkulturu socijalizma.

-Ja se pojavljujem relativno rijetko, svake dvije godine uradim ponešto i to moje traganje ovoga puta me je odvelo u traganje za formom. Uputilo me je na kaftan i često mi je padalo na pamet da se njime pozabavim. Odlučila sam da napravim nešto što može da bude dobra poruka u smislu da kaftan kao odjevni predmet može da zadovolji i damu s nekih šezdesetak kila, a može i one koje imaju 20, 30 više-kazala je Martinović.

Ovom revijom je, dodaje, željela da pokaže univerzalnost jednog odjevnog komada i pošalje poruku da su sve žene lijepe, bez obzira na godine, da su sve žene lijepe, bez obzira na sve, te da ljepota stanuje negdje drugo, ne samo u fizičkom izgledu.

Ako je suditi po reakciji posjetilaca koji su u Meritu pratili reviju, uspjela je u toj namjeri, jer je svaki model propraćen aplauzom i komentarima u kojima ljubitelji mode nisu krili oduševljenje.

This slideshow requires JavaScript.

Prijatelji ovog modnog projekta bili su kazino Merit, firma Rachel i Ziaja kozmetika.

 

V.T.

Foto: B. Šekularac