ART

NAKON JEDNOG VIJEKA: Remek djelo Kandinskog prvi put na aukciji

Djelo “Murnau – Pejzaž sa zelenom kućom” (1909) Vasilija Kandinskog biće ponuđeno prvi put na aukciji u Londonu 21. juna. Procjenjuje se da će dostići vrijednost između 17 i 29 miliona eura.

Ruski umjetnik Vasilij Kandinski (1866-1944) bio je na čelu promjena koje su zauvijek izmijenile lice istorije umjetnosti, a kritične 1909. godine napravio je prve korake ka stvaranju nečeg radikalno novog.

Radovi iz te godine, kada se transformisao u ekspresionistu, veoma su rijetki na tržištu i izazivaju veliku pažnju kad god se pojave (jedna slika iz 1909. je na aukciji 2012. prodata za 23 miliona dolara, što je tada bila rekordna suma za umjetnika).

Ovoga ljeta, 21. juna, aukcijska kuća Sotheby’s iznijeće na tržište jedno od najboljih ranih djela Kandinskog koje je u privatnom vlasništvu još od dvadesetih godina prošlog vijeka.

Kandinski je bio pionir ekspresionizma, stila koji je nošen eksplozijom čiste boje, u debelim namazima. On je bio pod velikim uticajem vibrantnog modernog kolorita fovista, Sezanove dekonstrukcije oblika i strukture kao i Van Gogove transfomracije pejzaža.

Na ovom dinamičnom djelu vrlo bogatog kolorita Kandinski je stopio ova tri revolucionarna pristupa slici i stvorio intenzivan, ekspresivan stil koji je u to vrijeme pomjerio granice.

“Murnau – Pejzaž sa zelenom kućom” prvi put je izložen u Rojal Albert holu 1910. na Londonskom salonu, što ga je postavilo na čelo savremene umjetničke scene u Evropi.

Potom je izlagano 1914. u Galeriji Šturm u Berlinu i onda tek 2006. u Galeriji Tejt Modern u Londonu. Slika je dugo bila na pozajmici u Umjetničkom muzeju u Tel Avivu, dok se manja verzija, studija, nalazi u Ermitažu u Sankt Peterburgu.

Izvor: cdm.me

kud duga