DRUŠTVO PREPORUKA

ZA DJECU SA POSEBNIM POTREBAMA: U Institutu Igalo otvorena senzorna soba

Na Dječijem odjeljenju Instituta “Simo Milošević” u Igalu otvorena je senzorna soba, namijenjena najmlađim pacijentima Instituta, korisnicima Dnevnog centra u Herceg Novom, kao i Centra za djecu sa posebnim potrebama u Domu Zdravlja Herceg Novi, prenosi radio Jadran.

Ova terapija ima pozitivan efekat na psihomotorni razvoj djece sa smetnjama ponašanja, autizmom i drugim vrstama poremećaja razvoja.

Doktor Sonja Kosać kaže da je senzorna soba sve zastupljenija u terapjiji djece sa posebnim potrebama tako da je sa oduševljenjem prihvaćena mogućnost da se jedan takav spcifičan prostor opremi u Institutu.

-Ovakve sobe pomažu djeci da se fokusiraju na ono što terapeut želi od njih. Zato što su one bezbjedan mekani prostor u kojem vlada prijatna svjetlost, lagana muzika, nema nikoga osim djeteta i terapeuta, koji uspostavljaju pozitivnu interakciju, emotivnu i radnu. Na taj način se pomaže djeci koja su ili hiperaktivna ili imaju neki oblik autizma da razvijaju svoje potencijale- ističe ona.

Sredstva za opremanje senzorne sobe su donacija Ričarda Rapacinija iz Velike Britanije, koji je za takvu potrebu Instituta saznao preko NVO Meritum, koja u Herceg Novom prikuplja sredstava za slične projekte.

Uslijediće i obuka osoblja Instituta takođe kroz donaciju NVO Meritum.

U Herceg Novom postoje još dvije senzorne sobe, u Osnovnoj školi “Ilija Kišić” i u Dječjem domu Mladost.

Izvor: cdm.me