DRUŠTVO PREPORUKA

POBUNA U BERANAMA: Studenti protiv „selidbe“ Više škole u Podgoricu

Studenti Više medicinske škole u Beranama ostali su zatečeni kada se nedavno pojavila informacija da će se njihova škola preseliti u Podgoricu. Navodno je to odluka Univerziteta Crne Gore i Medicinskog fakulteta, a visokoškolci iz ove opštine na sjeveru nijesu bili lijeni-potražili su pomoć lokalne uprave i organizovali peticiju.

Studenti su odlučni u svojim namjerama-ukoliko se Viša škola preseli u glavni grad namjeravaju da obustave uplatu školarina i ispisaće se svi, jer kako tvrde, od preko 300 studenata ove škole uzima se čak 300.000 eura.

A razlozi za ostanak Više škole su mnogobrojni-ovo je jedini fakultet koji je ostao u Beranama, pošto su učiteljski smjer i smjer za engleski jezik odavno preseljeni u Nikšić a i studenti bi morali u tom slučaju da izdvoje veliku sumu novca za odlazak u glavni grad.

Mada konačna odluka jos uvijek nije donesena, predstavnici svih političkih partija u Beranama zajedno sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem izjasnili su se protiv ukidanja škole, a i brojni građani su potpisali peticiju koja je organizovana i danas.

Ivana Radević je studentkinja završne godine osnovnih studija. Kako kaže za CdM, Viša medicinska škola je osnovana u Beranama i tu treba da ostane.

-Ovo je jedna od rijetkih svijetlih tačaka u našem gradu. Pitamo se zašto sve ide u Podgoricu? Sjever je jako siromašan i opustošen dio države. Studentima i osobama koje finansiraju njihovo školovanje nije lako uplaćivati 1.000 eura po godini, a tu su još dodatni troškovi za knjige, skripte, štampanje seminarskih radova i uniformu koja je neophodna za praktični rad. Grozno je zamisliti da jedan student mora imati finansijskih sredstava još za prevoz, stan i hranu, a oslonio se na to da ce školovanje završiti u Beranama. Od ukupnog broja, 70 odsto studenata je sa sjevera, a veća polovina bi sigurno odustala od daljeg školovanja-tvrdi ona.

Njena koleginica Jovana Čukić ponovila je korake na koje su ovi visokoškolci spremni ukoliko dođe do ukidanja.

-Spremni smo na sve ukoliko nam ne ostave fakultet u Beranama, a oni neka vide isplati li im se da studenti napuste s obzirom da toliko godina koliko fakultet postoji ubiraju ogromne svote novca- dodaje ona.

Prema riječima Milene Bojičić, koja je na drugoj godini ove Više škole, fabrike su odavno zatvorene, a kako je krenulo u Beranama će ostati samo kafići.

-Propast će biti i u Beranama i na sjeveru. Znam da nam nijesu uslovi dobri kao studentima u Podgorici i Nikšiću ali nadamo se da će biti bolje. Zato ne damo višu medicinsku u Podgoricu- poručuje ona.

I predsjednik opštine Dragoslav Šćekić je protiv ove odluke. Kaže da je ova odluka zlonamjerna, ma od koga ona dolazila.

-Imao sam nezvaničnih komunikacija sa predsjednikom Vlade koji nijesu bili upućeni u ovu situaciju. Poslali smo zvanični poziv za sastanak sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem i nadamo se da će se odazvati pozivu. Odlazak Više medicinske škole šteti imidžu grada. Suvišno je reći koliko je ovo važno za sjever, jer bi studenti ovdje ostali. Osim toga većina tih studenata nije baš iz dobro situiranih porodica i odlazak u Podgoricu bi napravio njima nove troškove- smatra on.

Izvor: cdm.me