MAGAZIN PREPORUKA

LEJDI DI: Novi detalji o životu slavne princeze

Od smrti princeze Dijane, žene koju je cijeli svijet volio, prošlo je gotovo 20 godina. Njen život, ali i smrt ne prestaju da intrigiraju javnost, pa je tako proteklih dana objavljen i novi dokumentarac čiji je autor britanski novinar Martin Bašir, koji je sa princezom sada već davne 1996. godine vodio dugačak i intiman razgovor o njenom životu.

Film nazvan ‘Dijaninih posljednjih 100 dana’ prikazuje njeno prvo i posljednje ljeto u svojstvu slobodne žene, ono nakon razvoda od princa Čarlsa i neposredno prije tragične pogibije u automobilskoj nesreći 31. avgusta 1997. godine.

U dokumentarcu je prikazana žena koja je pokušavala pronaći svoj mir i sreću i spoznati u kojem smjeru će se njen život kretati.

I još jednom, televizija je pokušala da dočara ko je zapravo Dijana Spenser, princeza koju je cijeli svijet nazivao Kraljicom srca.

ELLE donosi pet zanimljivih činjenica iz spomenutog dokumentarca.

Ljubav njenog života nije bio Dodi Al Fajed nego pakistanski ljekar Hasnat Kan

Dijana je bila u ljubavnoj vezi s Hasnatom Kanom, pakistanskim hirurgom koji je živio i radio u Londonu. Njihova veza je bila turbulentna i učestalo su je prekidali. Razlog tome nije bio nedostatak ljubavi koju se dijelili, nego njegovo nepovjerenje u budućnost koja ih očekuje. Ljekar kojeg je Dijana navodno prijateljima opisivala kao ‘ljubav svog života’ bojao se kulturalnih razlika koje su imali, ali i velike medijske pažnju na koju nije bio spreman. Dokumentarac otkriva da su u jednom trenutku Dijana i Hasnat imali prilično glasnu i javnu svađu, i to u londonskom Hajd Parku. Princeza mu je navodno postavila ultimatum – ili će svoju vezu objelodaniti, ili je u potpunosti prekinuti. Fatalni ljekar očito nije imao hrabrosti u mjeri u kojoj je imala lijepa Dijana.

U kasnijoj policijskoj istrazi oko njene smrti, Kan je istražiteljima otkrio kako je Dijana od njega prikrivala vezu s Dodijem. Posljednje noći njenog života, Kan ju je navodno uzastopno zvao, ali se nije javljala. Vjeruje kako je promijenila broj telefona i odlučila u potpunosti prekinuti kontakt sa njim.

Zamalo nikada nije upoznala Dodia Al Fajeda

Dijana je dugo ‘vagala’ kako će i sa kim provesti ljetovanje koje je nažalost bilo njeno posljednje. Dvoumila se između poziva koji joj je uputio Dodijev otac Mohamed Al Fajed, i onog koji joj je uputio Gulu Lalvani, 20 godina stariji biznismen sa kojim je ranije izašla nekoliko puta. Lalvani je medijima rekao kako je njihova veza bila ljubavne prirode, no Dianin prijatelj Roberto Devorik je to negirao i otkrio kako je Dijana druženje sa Lalvanijem koristila samo kako bi obnovila svoj odnos sa pakistanskim ljekarom Kanom.

Na kraju, prihvatila je poziv Mohameda Al Fajeda i na ljetovanje u Sen Trope povela i svoje sinove Vilijama i Harija. Tog ljeta je upoznala Dodija.

Prezirala je medije, ali ih je znala ‘okrenuti u svoju korist’

Dijana je bila strašno ljuta na svoje prijatelje i porodicu kada bi razgovarali sa novinarima. Posebno ju je razbjesnio intervju njene majke nakon razvoda od Princa Čarlsa. Smatrala je da o svom životu može pričati samo ona, i konstantno se osjećala proganjanom od strane medija. No, prema informacijama koje dokumentarac otkriva, Dijana je itekako znala iskoristiti medijsku moć, pa i u privatne svrhe. Tako je, na primjer, ‘igrala igrice’ sa Čarlsom. Nakon što su sve medijske naslovnice preplavile fotografije rođendanske zabave koju je pripremio za Kamilu, Dijana je uzvratila prešetavanjem po plaži u bikiniju, svjesna da je snimaju paparaci, a namjerno je dopustila i da snime poljubac koji su ona i Dodi razmijenili na Sardiniji.

Dijana je imala težak odnos sa majkom

U vrijeme kad je bila djevojčica, njena majka, Fransis Šand-Kid, ostavila je Dijaninog oca zbog drugog muškarca. Dijana je cijelog života smatrala da njena majka svoj pogrešni životni izbor želi ‘ispravljati kroz Dijanu’ i forsirala je njen brak sa Čarlsom te je uvjeravala da on mora uspjeti. Nakon njihovog razvoda, protivila se novim Dijaninim vezama, naročito ako su u pitanju bili muškarci muslimanske vjeroispovijesti, što je i stvaralo problem u odnosu s hirurgom Hasnatom Kanom.

Njen osmijeh na fotografiji plesa sa Džonom Travoltom je lažan

Kultna fotografija na kojoj princeza Dijana pleše sa holivudskim glumcem nastala je nametanjem Ronalda Regana i njegove prve dame Nensi. Dijana je na toj večeri željela da pleše sa plesačem Mikailom Barišnikovim, kojeg je smatrala herojem. No, kao i puno puta do tada, u njeno ime je odlučeno drugačije.

Izvor: jutarnji.hr