DRUŠTVO PREPORUKA

SVJETSKI DAN ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA: ,,Potencijal koji žena posjeduje treba joj omogućiti da i ostvari”


Ekonomski jaka žena sebe ostvaruje, osvješćuje i ojačava poručeno je sa konferencije „Moć žene“ koja je danas održana u Podgorici povodom Svjetskog dana ženskog preduzetništva.
Socijalna politika jačanjem ekonomskog položaja žena kroz razvoj ženskog preduzetništva traži izlaz iz nezaposlenosti u mnogim zemljama, pa i u Crnoj Gori, te je veće učešće žena u kreiranju poslovnog okruženja i razvoju privrede od velikog značaja, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.
Zenka je naglasio da je žena u biti pokretač mnogih promjena, i da joj potencijal koji posjeduje treba omogućiti da i ostvari.
Ministarka ekonomije Dragica Sekulić izrazila je uvjerenje da će Strategija razvoja ženskog preduzetništva kreirati neophodne preduslove i osnova na kojima će žene moći da ravnopravno iskažu svoje preduzetničke potencijale i unaprijede svoj položaj u društvu po svim osnovama.
Kroz stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta i pružanje podrške razvoju preduzetničkih potencijala žena razvijaće se postojeća i otvarati nova preduzeća, kreirati nova radna mjesta, te ukupno razvijati sektor MSP i preduzetništva u Crnoj Gori, poručila je Sekulić.
Fiona Mekluni ispred Sistema UN u zemlji prenijela je uvjerenje UNDP da odgovor na situaciju u zemlji leži u posvećenom vođstvu, te izrazila zadovoljstvo što je na čelu resora ekonomije žena.
Vrlo je važno pružiti podršku za stvaranje povoljnih uslova u tom pravcu, uključujući aktivno učešće u razvojnim politikama, te sprovođenje postojećih servisa u ovoj oblasti, dodala je stalna predstavnica Sistema UN u zemlji Mekluni.
Ispred Glavnog grada prisutne je pozdravio Vladimir Rajčić koji je govorio o inicijativama i predanosti Glavnog grada Podgorica unapređenju biznis ambijenta kao jednog od elementarnih preduslova za rast i razvoj cjelokupne društvene zajednice.
Edita Dautović, predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, zahvalila je svima na učešću u radu konferencije, posebno preduzetnicama iz regiona. Ona je konstatovala da su primjeri dobre prakse i iskustva koja su se mogla čuti i razmijeniti na današnjoj konferenciji bila izuzetno korisna u daljem razvoju oblasti ženskog preduzetništva u Crnoj Gori.
Konferenciju je organizovalo Udruženje preduzetnica Crne Gore u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Kancelarijom Programa za razvoj UN u Crnoj Gori i Glavnim gradom.