MAGAZIN PREPORUKA

PORTUGAL: Direktorica NTO Crne Gore Željka Radak Kukavičić učestvuje na skupštini ETC-a 


Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić prisustvuje 93. Generalnoj skupštini Evropske komisije za turizam i putovanja, koja se održava u Portu, u periodu od 17. do 19. maja.

Događaj oblježavaju teme poput prezentacija najnovijih analiza i trendova u turizmu, izvještaji radnih grupa ETC MIG (Market Intelligence Group) i ETC MKG (Marketing Group), odnosno grupa koje se bave istraživanjem tržišta, izradom studija, projekcija i marketingom, usaglašavanje daljih koraka na izradi marketing strategije za Evropu, vizna liberalizacija sa SAD-om, usvajanje godišnjih planova rada itd.
U sklopu ovogodišnje Skupštine, održan je i Privredni forum u okviru kojeg je Svjetski ekonomski forum prezentovao zadnji izvještaj o globalnoj konkurentnosti i organizovana radionica na temu: „Konkurentnost u turizmu i putovanjima”. Prilikom radionice, a na osnovu izloženih rezultata, prisutni su imali priliku da dobiju uvide u implikacije koje mogu uticati na dalji rad NTO-a, privatnog sektora, kretora politike i sl., na nacionalnom i evropskom nivou. Na Forumu je zaključeno da se evropska turistička industrija mora aktivnije uključiti u marketing, brendiranje i promociju Evrope kao destinacije, čime će doprinijeti potencijalnom povećanju broj posjetilaca sa ključnih ciljnih tržišta i povećanje udjela Evrope u globalnom turizmu.
Zadatak ETC-a je promocija Evrope i kreiranje jedinstvene turističke ponude, promovišući specifičnosti svake zemlje posebno, a naročito na udaljenim tržištima kao što su SAD, Kanada, Japan, Latinska Amerika i Kina gdje su formirane i radne grupe sa ciljem istraživanja tih tržišta i promocije na istim. U tom smislu Crna Gora kao članica ETC-a ima brojne benefite, a Radak Kukavičić ističe da je Crnoj Gori kroz članstvo u ETC-u pružena mogućnost da se predstavi u okviru Evrope na udaljenim tržištima, podsjećajući na nedovno učešće na sajmu turizma ITB China koji se organizovao po prvi put u Kini i okupio je oko 600 izlagača 70 zemalja svijeta.
Crna Gora, odnosno njena Nacionalna turistička organizacija je član ETC od oktobra 2006, i od tada je aktivno uključena u rad svih radnih grupa ove organizacije.