ART SLAJDER

GIMNAZIJA ,,PETAR I PETROVIĆ NJEGOŠ” IZ DANILOVGRADA: Izložba ,,Novi Dnevnik čitanja” oduševila posjetioce Dvorca Petrovića

Izložba radova učenika II4, II5, IV2, IV3 i IV4 Gimnazije ,,Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada ,,Novi Dnevnik čitanja” otvorena je večeras u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš u Dvorcu Petrovića u Podgorici.
Radovi, kojima se kroz maštovite kolaže prikazuje viđenje djela, nastali su na časovima književnosti profesora Miroslava Minića tokom školske 2016/2017. godine.
– Isti je koncept kao prije godinu – kazao je Minić.
Direktorica škole Nataša Latković rekla je da upravo profesori maternjeg jezika znaju koliko je teško zainteresovati srednjoškolce da odvoje vrijeme i pročitaju lektiru.
– Profesor Miroslav Minić je, nakon godina traganja za pravom metodom, otkrio recept i već drugu godinu zaredom nesebično ga dijeli sa svojim kolegama, a i sa svima nama koji smo spremni da prihvatimo novo – kazala je Latković.
Dodala je da smo svjedoci vremena u kojem je mnogo ometača koji mladog čovjeka odvlače od knjige, a Minić je uspio da učenike motiviše da uzmu knjigu u ruke i osjete čaroliju šuštanja papira nakon okretanja stranice.
– Kao rezultat imamo 13 izuzetnih radova kroz koje su učenici drugog i četvrtog razreda danilovgradske gimnazije priuštili nama odraslima obnavljanje gradiva na jedan neočekivan i originalan način tako da ponovo čekamo Godoa, strijepimo od Revizora, na mapi Pariza tražimo pansion gospođe Voker, gotovo da osjećamo zamah gavranovih krila, saosjećamo sa ljubavnim jadima Romea i Julije u nadi da će porodice Monteki i Kapuleti da se zarad prave ljubavi pomire, na balu smo sa Anom Karenjinom, nismo ravnodušni prema Mersou. Pomenula sam samo neke od lektira kojih se rado sjećam i koje su odoljele mnogim reformama kojih smo vrlo često nezadovoljni svjedoci. Sigurna sam da su i učenici iznenadili sebe idejama koje je Miroslavov impuls probudio u njima i nadam se da su poslije ovog iskustva sigurniji u sebe i da prepoznaju koliki potencijal je u njima. Važno je da više nije uspavan – kazala je Latković i zahvalila Fondaciji Petrović Njegoš ,,koja je oba puta finansirala ovu izložbu prepoznajući značaj i poruku koja nedvosmisleno zrači sa ovih radova.”
Učenica drugog razreda danilovgradske Gimnazije, za koju profesor Minić kaže da je mnogo doprinijela da ,,ovi radovi budu ovako odlični” i ,,ne samo da je talentovana za crtanje, već umije i da podstakne druge da se uključe”, Mirela Rujović, dala je svoje viđenje ovog projekta.
– ,,Dnevnik čitanja” je iskustvo koje je povezalo nas učenike i profesora na sasvim nov, kreativan način. Svi su željeli da budu uključeni u ovaj projekat, da donesu nešto da zalijepe na plakat, da nešto nacrtaju, napišu. Ovdje nismo mi stvarali ova naša djela, već su djela ovog projekta stvorila nas kao zajednicu, ojačala komunikaciju i saradnju i u okviru odjeljenja, a i među odjeljenjima uopšteno – kazala je Rujović.
Istakla je da će joj ovo biti jedno od najljepših sjećanja iz srednje škole, jer ,,mogli smo potpuno slobodno da doživimo književno djelo, bez ograničenja ,,regularnih” časova i svođenja analize djela na eseje i pismene zadatke”.

This slideshow requires JavaScript.

Predstavljena su djela ,,Čekajući Godoa”, ,,Prokleta avlija”, ,,Stranac”, ,,Braća Karamazovi”, ,,Majstor i Margarita”, Poezija Boba Dilana, ,,Ana Karenjina”, ,,Evgenije Onjegin”, ,,Gavran”, ,,Romeo i Julija”, ,,Revizor”, ,,Čiča Gorio” i ,,Santa Maria della Salute”.
Bilo je lijepo vidjeti način na koji su učenici pristupili djelu, sa puno divnih detalja, poput upečatljivih rečenica iz djela – ,,Never more” iz Poovog ,,Gavrana”, ,,Svi smo mi zatvorenici” iz Andrićeve ,,Proklete avlije”, ,,U svijetu bez iluzija, čovjek je stranac” iz Kamijevog ,,Stranca” i druge.
Izložba predstavlja svojevrsni dokument o načinu na koji su učenice i učenice vizuelizovali svoje doživljaje, shvatanja, ideje poimanja života na koje su ih podstakla književna djela.

This slideshow requires JavaScript.

Za ovu izložbu, Miroslav Minić dobio je nagradu za Najbolje primjere dobre prakse koji podstiču i promovišu preduzetničko učenje u okviru Konkursa u organizaciji Nacionalnog partnerstva za preduzetničko učenje Crne Gore.
B.Radonjić
Foto: B. Šekularac

kud duga

One Response to GIMNAZIJA ,,PETAR I PETROVIĆ NJEGOŠ” IZ DANILOVGRADA: Izložba ,,Novi Dnevnik čitanja” oduševila posjetioce Dvorca Petrovića