ZANIMLJIVOSTI

RUŠI STEREOTIPE: Nuklearna fizičarka postala MISS Amerike

Ružan stereotip prati misice decenijama – da su glupe i neobrazovane. Nova MISS Sjedinjenih Američkih Država, Kara Mekalou nema potrebe da vas ubjeđuje da je pametnica jer je ona hemičarka i nuklearna fizičarka koja radi u Američkoj nuklearnoj bazi.

Kara je na američkom takmičenju predstavljala Distrcit of Columbia (Vašington) i odnijela lentu i krunu najlepše u svojoj zemlji.

Mekalou je rođena u Napulju, Italiji, ali je odrasla u Virdžiniji. Kako je objasnila, njen cilj je da inspiriše današnju omladinu da rade sve što je u njihovoj moći kako bi napredovali u oblastima kao što su nauka, tehnologija, matematika i kompjuterski inženjering.

Kara je za razliku od konkurencije imala veoma čvrste stavove u vezi sa politikom njene zemlje i na koje načine građani iste treba da budu zaštićeni na svim poljima.

“Kao neko ko je zaposlen u Vladinom sektoru, moram da istaknem da država mora da radi na zdravstvenoj zaštiti. Da biste imali zdravstveno osiguranje, morate da imate posao”, rekla je misica i pozvala državu da smanji siromaštvo.

Zanimljivo je da je ove godine na takmičenju MISS Amerike bilo pet kandidatkinja koje su američki emigranti. S obzirom na stav američkog predsjednika Donalda Trampa o emigrantima, ovo takmičenje je bilo prst u oko konzervativnom političkom krilu.

“Želim da Amerikancima pokažem šta je prava definicija Amerikanca. To nije samo jedno lice. To su mnoga različita lica ljudi koji su dio ove zemlje. Ponekad se osjećam isključeno iz razgovora i debate jer nijesam rođena ovdje, ali to ne znači da nijesam Amerikanka”, zaključila je pobjednica.

Kara Mekalou je oduševila žiri i publiku svojim obrazovanjem, stavom ali i ljepotom. Ona je odličan primjer za sve mlade djevojke u njenoj zemlji, ali i za sve nas. Ništa od ljepote, ako za nju ne postoji pokriće u duši i inteligenciji.

Izvor: noizz.rs