ART PREPORUKA

SJUTRA PREMIJERA ,,MI DJECA SA STANICE ZOO”: Predstava koju moraju da pogledaju tinejdžeri i roditelji

Foto: Gradsko pozorište/D. Miljanić

Predstava „Mi djeca sa stanice Zoo“ je četvrta premijera Gradskog pozorišta u ovoj sezoni, a na scenu je postavila Ana Vukotić, koja prvi put režira za naš teatar, kazala je Ivana Mrvaljević, direktorica jedinog institucionalizovanog pozorišta namijenjenoj najmlađoj publici, pred sjutrašnje prvo izvođenje ovog komada.
Najavljujući još jedan komad čija postava obećava kvalitet, ona se osvrnula na razloge zbog kojih je tragična sudbina mladih pretočena u romanesknu ispovijest Kristijane F. i danas aktuelna tema.

Foto: Gradsko pozorište/D. Miljanić

– Roman po kome je predstava nastala, nekada dio školske lektire, bila je avantura za čitanje, ali i izazivala strah od narkomanije zbog načina na koji je prikazana. Nažalost, više nije dio obavezne literature za mlade. Ako ovom predstavom možemo kao pozorište da utičemo, možda će se i vratiti među lektire. Zato smo odlučili da se dotaknemo te teme iako je bilo teško postaviti na Dramsku scenu za mlade – navela je Mrvaljević.
Nagrađivana rediteljka Crnogorskog narodnog pozorišta i centralna figura FIAT-a Ana Vukotić, smatra posebnim izazovom rad na predstavama za mlade, ovog puta publici starijoj od 14 godina. Uz to, za nju je ova produkcija puna novih situacija.

Foto: Gradsko pozorište/D. Miljanić

– Sa većinom iz ekipe ove predstave nikada nisam radila. I nikada nisam postavljala roman na scenu, tim prije što nismo htjeli da uđemo u zamku prepričavanja i skraćenog predstavljanja romana za one koji ne žele da ga pročitaju. Preuzeli smo dobru adaptaciju Borisa Kovačevića i pokušali da otkrijemo radnju kroz drugačiji scenski jezik – scensku koreografiju i nesvakidašnja scenografska rješenja. Željeli smo da napravimo šifru scenskog rješenja komada prihvatljivu mladima, ali i njihovim roditeljima – istakla je ona.
Dalje je navela kako je rad u Gradskom pozorištu za nju izuzetno iskustvo, „bez obzira na neuslovnost rada“.
– To je dokaz da pozorište čine ljudi, a ne institucije i sistem – dodala je Vukotić.
Jedna od najznačajnijih glumica mlađe generacije, Jelena Simić, već je široj publici poznata po ulogama u različitim komadima za mlade.
– Izuzetno je hrabro i neopohodno raditi ovaj komad. Kada kopate malo dublje po onome što se dešava među mladima danas, otkrivate koliko je važno da se bavite ovakvim temama. Činjenica je da tinejdžeri u Crnoj Gori nemaju pojma o ovom romanu, kojih ih se tiče. Nadam se da će i odrasli da pogledaju komad i zapitaju se šta rade, u kakvim okolnostima podižu svoju djecu. Jer, ta djeca danas žive paralelni život o kome roditelji ne znaju baš ništa. Zbog toga nekima možda neće biti prijatna ova predstava, ali je bitno da ne zatvaraju oči – smatra članica glumačkog ansambla.

Foto: Gradsko pozorište/D. Miljanić

Upravo je na tom tragu i scenografija Branka Hojnika, čija je namjera da bini kreira jedan paralelni svijet.
– Pokušali smo da odredimo svoju – pozorišnu realnost u okviru koje će se odvijati cijela priča – precizirao je on.Osim Hojnika, koji je sa rediteljkom već sarađivao kao autor izuzetno efektne scenografije za komad „Vjera, ljubav, nada“ u CNP-u, Vukotić je i ovom prilikom sarađivala sa izuzetnom Sonjom Vukićević, čija su koreografska rješenja uvijek prepoznatljiva.
Ona je javno odala priznanje članovima glumačke postave – kako zbog ispunjavanja njenih zahtjevnih koreografskih zamisli, tako i zbog sposobnosti i spremnosti onih koji tek izlaze sa cetinjskog Fakulteta dramskih umjetnosti.

Foto: Gradsko pozorište/D. Miljanić

– Taj fakultet daje veliki broj odličnih glumaca, kakve rijetko srijećem. Jelena Simić je, recimo prvakinja – i pokreta, i glume! Ovo je muldimedijalna predstava sa vrhunskom estetikom jer smo od scene napravili totalnu iluziju – smatra Vukićević.

Foto: Gradsko pozorište/D. Miljanić

U glumačkoj podjeli predstave „Mi djeca sa stanice Zoo“, osim Simić, su glumci Crnogorskog narodnog pozorišta Momčilo Otašević, Petar Burić, Gorana Marković, zatim Jelica Vukčević, Milica Šćepanović, Ivana Mrvaljević, Katarina Krek, Dejan Đonović, Božidar Zuber, Davor Dragojević, Pavle Popović i Sejfo Seferović, kao i Marija Đurić, Jelena Đukić, Marija Labudović, Vule Marković i Omar BajramspahićTekst je dramaturški obradio Balša Poček, kostime osmislila Lina Leković, muziku komponovao Aleksandar Radunović Popaj, dok su na dizajnu svjetla zajedno radili Mili Malović, Branko Hojnik i Sonja Vukićević. Lektorka je Mara Radović, a izvršna producentkinja Ivana Mrvaljević.Nakon sjutrašnje premijere koja će biti izvedena u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 20 časova, prva repriza biće igrana dan kasnije, a naredna 25. maja, na nekadašnji Dan mladosti.
Izvor: Portal Analitika 

kud duga