ART PREPORUKA

ZAGREB: Šundić primio nagradu za doprinos Bedem festa i najavio dolazak ,,Love Hunters”-a i ,,Psihomodo pop”-a

Da je Bedem fest pomiritelj i primjer promocije i afirmativnog stava prema regionalnoj demo sceni dokazuje i nagrada koju su organizatori Hrvatskog demo rok festivala uručili Petru Šundiću za doprinos Bedem festa u razvoju i unapređenju međunarodnog aspekta demo i urbane muzičke scene Hrvatske, na šta su organizatori Bedem festa ponosni.
– Izuzetna je čast doživjeti da vam neko iz druge države zbog vašeg izuzetno posvećenog i krajnje iskrenog napora posveti nagradu. E, to je potvrda koliko je ovo što radimo odavno prevazišlo lokalne i nacionalne granice i koliko ima odjeka u regionu – ističe Petar Šundić, izražavajući zahvalnost Hrvatskom demo rok festivalu koji je prepoznao ulogu i značaj Bedem festa.
Povodom održavanja 21. sezone partnerskog Hrvatskog demo rok festivala zbog koga je ekipa Bedem festa i boravila u Slavonskog Brodu, Zagrebu i Zaboku, Šundić navodi „da je jako važno da postoje demo bendovi i da stvaraju, jer je to najbolji način da skrenu pažnju na sebe“.
– Upornost u svemu je zapravo put ka sreći i uspjehu – navodi Šundić.
Bedem fest, ističe, je snažno posvećen afirmaciji regionalne demo scene, pa će i ove godine pobjednički sastav HGF-a Lika Kolorado iz Zagreba svirati na gradskoj tvrđavi, kao i pobjednici festivala Omladina Subotica i Bunt rok festivala.
Jako dobra saradnja sa HGF se nastavlja i ove godine i to na jedan nov način. Osim činjenice da je Petar Šundić bio član žirija, ova dva festivala potpisala su i Memorandum o saradnji spremni da i dalje daju snažan podsticaj mladim bendovima i alternativnoj sceni, navode iz organizacije.
Četvoročlana ekipa Bedem festa iz Nikšića ovih dana putovala je regionom nošena talasima dobrog duha i raspoloženja, promovišući avangardni način življenja i pozivajući ljude da dođu na autentični događaj na gradskoj tvrđavi u Nikšiću.
,,Bedem fest je otklon i spona”, navode iz organizacije. ,,Susreti sa Juricom Pađenom, Brankom Požgajcem, ekipom iz Šanka i mnogim drugim ljudima dugo će se prepričavati. ,,Putujemo i obilazimo gradove, sretajući se sa ljudima koji su nam prijatelji”. ,,To je i smisao svega ovog”, poručuju iz organizacije.
– Sjajna je stvar putovati, sretati i upoznavati nove ljude, sklapati nova poznanstva i prijateljstva – ističe Petar Šundić, izvršni direktor Bedem festa. Uostalom, sve ovo što radimo ima dublje značenje i naša je misija da povezujemo region i čitavu scenu, poručuje Šundić.
– Raduje nas činjenica da je Nikšić itekako poštovan i cijenjen u regionu, kao i njegovi ljudi, koji važe za emancipovanu publiku koja zna šta hoće i šta od koga da očekuje – ističe Šundić.
Organizacija jednog festivala je vrlo složen proces i potrebno je da se toliko stvari desi ili ne desi, poklopi ili ne poklopi, ali je najvažnija dobra namjera da radimo stvari koje imaju u svojoj biti želju za opštim dobrom, i to je ideja vodilja, navodi Šundić.
U toj misiji nas prate i naši partneri sa kojima zajednički gradimo jednu priču vrijednu poštovanja, navode iz organizacije.
– Ove godine lista partnera je fascinantna i potvrđuje koliko je ovo što radimo prepoznato i koliko ima svoje pozitivne efekte iz svakog ugla.Mi uvezujemo prostore, države, narode kroz muziku i umjetnost a svojoj publici nudimo ekskluzivne i posebne trenutke uživanja u autentičnom ambijentu drevnih zidina – navodi Šundić.
Danas se, dodaje, često upotrebljavaju termini poput ,,senzacionalno” i ,,spektakularno”, ali mi ne želimo da ljudima nudimo te kategorije osjećanja, već iskreni i istinski osjećaj posvećenosti svakom trenutku nastupa svojih izvođača koji su za nas vrijedni poštovanja, navodi Šundić.
– Muzika mora biti pokretač i prepoznatljivost jednog festivala, dok bi sačinjavanje liste izvođača trebalo da bude na prvom mjestu prioriteta – navodi Šundić.
Iz organizacije navode da je interesovanje bendova za nastupom na ovogodišnjem Bedem festu prevazišlo sva očekivanja i da je do sada više od 200 bendova iz čitavog regiona, pa čak i inostranstva izrazilo želju da svira u Nikšiću.
– Teško je brojnim bendovima koji izražavaju zainteresovanost da sviraju kod vas reći da više nema mjesta na Bedem festu, to vas čini srećnim, ali vas i rastužuje na neki način – ističe Šundić.
Svakog dana se pojavi neko novo lice koje vas prepoznaje i izražava svoje stavove o tome što radite, što je sjajna stvar, navodi Šundić.
– Važno je da se čovjek mijenja u smislu sazrijevanja spram svakodnevnog (ne)iskustva, ali je isto tako važno ostati pomalo lucidan. Bez strasti i posvećenosti nema uspjeha – navodi on.
Boravak u Zagrebu tim Bedem festa iskoristio je i da najavi nova imena sa ovogodišnje liste izvođača. U Crnoj Gori i u Nikšiću, na gradskoj tvrđavi prvi put će zasvirati sjajni novosadski sastav Love Hunters. Potom na tvrđavu dolazi kultni jugoslovenski sastav Psihomodo Pop.

kud duga