ART

MEĐUNARODNA IZLOŽBA SAVREMENE UMJETNOSTI: Na Venecijanskom bijenalu glavna nagrada njemačkom paviljonu

Međunarodna izložba savremene umjetnosti u Veneciji, 57. Bijenale, otvorena je i očekuje se da će ga do zatvaranja u novembru posjetiti pola miliona posjetilaca. Dvije glavne nagrade na ovogodišnjem Bijenalu osvojili su danas Njemci.

Njemački paviljon, koji je izradila 39-godišnja Ane Imhof iz Frankfurta i koji istražuje aspekte njemačke istorije, dobio je Zlatnog lava za najbolji nacionalni paviljon, objavio je žiri.

Franc Erhard Valter (77), iz Fulde u srednjoj Njemačkoj, dobio je Zlatnog lava za najboljeg umjetnika. On je poznat po velikim interaktivnim skulpturama načinjenim od različitih materijala.

Na bijenalu oko 120 umjetnika iz 51 zemlje izlaže svoje radove.

Ovogodišnji 57. Bijenale traje do 26. novembra. Na njemu nastupa više od 80 zemalja koje se predstavljaju u nacionalnim paviljonima, a njegova je tema “Viva Arte Viva” – “Izložba za umjetnike i o umjetnicima”.

Crnogorski paviljon na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti otvoren je juče od 17 sati u prostoru palate Malipjero.

Našu zemlju ove godine na najznačajnijoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti predstavljaju umjetnici mlađe generacije Ivana Radovanović i Adin Rastoder projektom “Čovjek Human Uomo”.

Izvor: cdm.me

kud duga