ART PREPORUKA

TV: Premijera Vukčevićevih ,,Dječaka” u verziji prilagođenoj za osobe oštećenog vida 14. maja

Film poznatog crnogorskog reditelja, Nikole Vukčevića „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ u verziji prilagođenoj za osobe oštećenog vida biće premijerno emitovan na prvom programu RTCG u nedjelju, 14. maja u 21.30 sati.

Adaptacija filma urađena je u udruženju Kulturnog centra Homer, uz finansijsku podršku Javnog servisa. Tekst za naraciju pripremio je tim Kulturnog centra Homer i Biblioteke za slijepe Crne Gore u sastavu: Ana Nikolić, Stefa Adžić i Božidar Denda, tekst čitao Marko Jaćimović, tonsko snimanje i montaža Maja Sekulović.

Ovo je praktično pilot projekat i očekuje se da u bliskoj budućnosti bude prilagođeno više ostvarenja domaće i strane kinematografije.

Iz Kulturnog centra zahvaljuju reditelju Nikoli Vukčeviću koji je za potrebe ovog projekta ustupio svoj film bez naknade kao i članovima Savjeta RTCG koji su podržali i podsticali njegovu realizaciju.

Kulturni centar „Homer“ iz Podgorice je nevladino udruženje koje okuplja profesionalne i umjetnike amatere sa oštećenim vidom.

Ima više umjetničkih sekcija za djecu i mlade oštećenog vida, amatersko pozorište, a od skora se bavi i adaptacijom filmova za svoje korisnike.

Udruženje je vlasnik radio stanice Homer, prvog elektronskog medija za kulturu u Crnoj Gori, koji značajnu pažnju posvećuje programskim segmentima za lica sa invaliditetom.

Udruženje razvija partnersku saradnju sa Bibliotekom za slijepe Crne Gore, sa kojom je realizovalo više značajnih projekata na zapošljavanju lica oštećenog vida.

kud duga