ART PREPORUKA

SEVDAH U KOTORU: Amira Medunjanin na Don Brankovim danima muzike

Foto:Anur Hadziomerspahic

U okviru XVI Don Brankovih dana muzike, muzičkog segmenta festivala KotorArt, na Ljetnjoj pozornici u Kotoru, 11. avgusta nastupiće bosansko-hercegovačka umjetnica i priznata interpretatorka sevdalinki,Amira Medunjanin.

Medunjanin će nastupiti uz pratnju proslavljenogdžez pijaniste Bojana Zulfikarpašića, jednog od najboljih evropskih džez muzičara današnjice, te gitariste Anta Gela i kontrabasiste Zvonimira Šestaka. Vrhunska umjetnica iz Sarajeva priznata je i hvaljena od publike i kritičara širom svijeta za svoje predstavljanje novog, savremenog konteksta i forme sevdaha.

– Jako se radujem dolasku u Kotor. To će biti moja prva posjeta tom gradu i dodatna radost je sam povod, koncertno druženje…kud’ će ljepše! – izjavila je Medunjanin.

Pored kvalitetnog i obimnog umjetničkog programa, KotorArt je prepoznat u javnosti kao festival koji afirmiše i značajna imena kvalitetne pop, rock, jazz i evergreen muzike iz čitavog regiona, poput Gibonnija, Josipe Lisac, Arsena Dedića i Gabi Novak sa Matijom Dedićem, Darka Rundeka, Massima Savića, Radeta Šerbedžije, Partibrejkers.

– Nastupi ovih umjetnika bili su neki od najispraćenijih kulturnih događaja toko ljeta u Crnoj Gori. Programi se odvijaju u okviru segmenta Don Brankovi dani muzike koji je fokusiran na klasičnu muziku, a s obzirom da smo se uspješno izborili za imidž festivala koji dovodi samo kvalitetne izvođače i da su takvi koncerti uvijek rasprodati i medijski vrlo atraktivni, od 2016. godine, u partnerstvu sa Coca-Cola-om ovakve programe izdvojili smo kao poseban segment festivala pod nazivom Coca-Cola Stage – objasnila je Sara Lakičević, PR festivala KotorArt.

XVI KotorArt Don Brankovi dani muzike održaće se od 13. jula do 14. avgusta, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Opštine Kotor i UNESCO-a.

Međunarodni festival KotorArt je festival od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore. Stvara benefite za razvoj kulturnog turizma Kotora, promociju grada u inostranstvu i značajan doprinos međunarodnom imidžu Kotora kao neizbježne destinacije sa bogatom kulturnom ponudom.
Međunarodni festival KotorArt je najkompleksniji festival umjetnosti u Crnoj Gori, nosi predznak manifestacije od nacionalnog značaja, uživa međunarodni ugled, okuplja velike svjetske umjetnike i, kvalitetom i raznolikošću, privlači najširi dijapazon publike. Osnovne vrijednosti ove složene multiumjetničke manifestacije jesu umjetnički kvalitet, diversifikacija programa i publike, proširivanje aktivnosti festivala, vremenski i u okviru drugih oblasti. Datira od 2001. godine. Za više informacija pratiteKotorArt na društvenim mrežama Facebook i Instagram ili posjetite www.kotorart.me

O Amiri Medunjanin

Poznata pjevačica sevdalinki, AMIRA MEDUNJANIN, rođena je u Sarajevu. Uspjela je izgraditi vlastiti stil izvođenja dovodeći izvedbe na visok umjetnički nivo. Muzički novinar Garth Cartwright je naziva ,,bosanskom Billie Holiday”, poredeći način na koji se Amira igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina. 2005. godine snima svoj debitantski album ,,Rosa”, koji dobija sjajne kritike širom Evrope. 2009. godine snima objavljuje album ,,Live”, kao i studijski album ,,Zumra”, koji je pripremila u saradnji sa međunarodno priznatom harmonikašicom Merimom Ključo. Album predstavlja inovativni pristup muzičkoj tradiciji Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, spajajući primjenjenu harmoniku sa aranžmanima tradicionalnih melodija, stihova i stila vokalne izvedbe.

kud duga