DRUŠTVO

NIFTY: Test o fetusnim anomalijama trudnice mogu obaviti samo kod privatnika

Nifty (NON-INVASIVE FETAL TRISOMY) testom moguće je, na bezbjedan i neinvazivan način iz venske krvi trudnice otkriti fetalnu bolest Patau, Edvards ili Daunov sindrom, ali ne o trošku Fonda zdravstva Crne Gore, već isključivo privatno i to za pozamašnu sumu novca, pišu Dnevne novine.

Kako je Dnevnim novinama saopšteno iz najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, NIFTY test se trenutno ne radi u Kliničkom centru.

-NIFTY test se ne radi u Kliničkom centru. Riječ je o skrining testu na najčešće hromozomske amnomalije, koji se radi iz krvi majke. NIFTY test je namijenjen ženama koje su prepoznate da su u rizičnoj grupi za rađanje djece za hromozomskim anomalijama. Nije invazivni test što znači da ne postoji rizik od komplikacija. Međutim, ukoliko test bude pozitivan mora se uraditi amniosinteza- kazali su Dnevnim novinama iz KCCG i dodali da odgovor na pitanje razmišljaju li da uvedu u KCCG tu dijagnostičku metodu potražimo u Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje.

 

Crnogorske trudnice u skorijoj budućnosti, kako sada stvari stoje, ovaj test neće moći da odrade o trošku države, odnosno u Kliničkom centru Crne Gore kao najvećoj zdravstvenoj ustanovi.

Ministarstvo zdravlja i javne zdravstvene ustanove, saopštila je Dnevnim novinama PR služba resora na čijem je čelu Kenan Hrapović, posvećuju posebnu pažnju unapređenju zdravlja majke i djeteta i u tom kontekstu prenatalnoj dijagnostici u skladu sa strateškim opredjeljenjima za rijetke bolesti.

-U skladu sa tim je i razvijen Centar za medicinsku genetiku u Kliničkom centru koji uvodi sve neophodne procedure za rano prepoznavanje i dijagnostiku nasljednih poremećaja. Međutim, ukoliko nijesu razvijene odgovarajuće procedure u nadležnom centru KCCG, a ukaže se potreba prepoznavanja i dijagnostikovanja nasljednih poremećaja, korisnice zdravstvenih usluga upućuju se u druge centre van Crne Gore sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvenih usluga- saopštili su iz Ministarstva.

Fond za zdravstveno osiguranje, kako je kazao Dnevnim novinama portparol te ustanove Amer Ramusović, ne utvrđuje obim prava na zdravstvenu zaštitu i standarde zdravstvene zaštite već opšte akte vezane za obim prava i standarde zdravstvene zaštite donosi Vlada Crne Gore na prijedlog Ministrastva zdravlja.

Izvor: cdm.me

One Response to NIFTY: Test o fetusnim anomalijama trudnice mogu obaviti samo kod privatnika